Руло с два пълнежа
Двойният маково-бадемов вкус на този десерт от необичайно тесто с извара ще е чудесна изненада за гости и сродници при всеки един случай. И тъй като удивляващите явления движат света, дайте своя принос към естествения ход на нещата и пригответе тази рецепта.
СъставНеобходими продукти за 8
- за тестото:
- 300 г извара
- 100 г пудра захар
- 2 яйца
- 1 с. л. настъргана лимонова кора
- 100 г меко масло
- 5 с. л. олио
- 500 г брашно
- 1 с. л. балпулвер
- за марципановия пълнеж:
- 200 г марципан
- 2 с. л. обелен шамфъстък или орехи
- 2 с. л. сладко от смокини
- 2 с. л. коктейлни череши
- за маковия пълнеж:
- 1 ч. ч. маково семе
- 125 мл прясно мляко
- 2 с. л. мед
- 1 с. л. захар
- 1 щипка сол
- 1 белтък
- за глазурата:
- 1 ч. ч. пудра захар
- 1 с. л. лимонов сок
Начин на приготвяне
- 1.
Изварата се разбива заедно с пудрата захар, яйцата, лимоновата кора, маслото и олиото. Добавя се брашното, пресято с бакпулвера. Замесва се тесто.
- 2.
Марципанът се натрошава и се смесва с нарязаните ядки, смокини и коктейлни череши.
- 3.
Маковото семе се слага да заври заедно с млякото, меда, захарта и солта. Бърка се около 10 мин., докато се сгъсти. Когато се охлади, се добавя белтъкът.
- 4.
Тестото се разточва на голям правоъгълник. Едната му половина се намазва с марципановия пълнеж, а другата с маковия. Двете половини се завиват на рула една към друга. Полученото двойно руло се поставя в голяма форма за кекс. Изпича се във фурна, загрята до 175° С, за около 1 час. Оставя се за 5 мин. във формата и след това се изважда.
- 5.
Пудрата захар за глазурата се смесва с лимоновия сок. Сладкишът се намазва и се украсява с цветчета.