Руло от тиква
Тази рецепта с класически вкус, интерпретиран по нов и забележителен начин, е на Камелия Георгиева, победителя в 10-и кръг на кулинарния конкурс на сп. "Меню". Рулото от тиква е приготвено в кухнята на списанието, като шеф готвачът Ивелина Иванова направи към оригиналната рецепта няколко малки промени.
СъставНеобходими продукти за 4
- за блата:
- ¾ ч. ч. брашно
- ½ ч. л. бакпулвер
- ½ ч. л. сода бикарбонат
- ½ ч. л. канела
- щипка сол
- 3 големи яйца
- 1 ч. ч. захар
- ⅔ ч. .ч сварена и пасирана на пюре тиква
- 1 ч. ч. счукани орехи
- за крема:
- 250 г извара или крем сирене
- 2 пакетчета ванилия или 1 ч. л. ванилова есенция
- ½ ч. ч. пудра захар
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното, бакпулверът, содата, канелата и солта се слагат в дълбок съд. Към тях се прибавят разбитите със захарта яйца и тиквеното пюре. Всичко се разбърква добре до получаване на хомогенна смес.
- 2.
Сместа се излива в намаслена тавичка и се посипва със счуканите орехи. Блатът се пече 20 мин. в предварително загрята до 180 С° фурна, след което се слага върху влажна кърпа и се навива на руло, докато е топъл.
- 3.
Кремът се приготвя, като изварата се разбива с цялата пудра захар и ванилията.
- 4.
Изстиналият блат се развива внимателно, намазва се добре с крема, след което отново се навива. При развиването и навиването рулото трябва да се постави върху влажна кърпа, за да не се напука.
- 5.
Ние поръсихме рулото преди да се изпече с маково семе и за повече аромат и вкус на слънчева тиква сложихме върху изварата още един слой крем от 1 ч. ч. сварена пасирана тиква, овкусена с 1 с. л. пудра захар, малко канела и 1 с. л. стафиди.