Родопска пита-слънце
Питките-слънце изглежда са създадени, за да присъстват на всеки традиционен български празник. Освен с уханието на топъл хляб, те привличат и радват и с красивата си соларна и символична форма.
СъставНеобходими продукти за 1 питка
- за тестото:
- 40 г мая
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 1 кг брашно
- 3 яйца
- 1 белтък
- 2 с. л. захар
- 1 ч. л. сол
- за измесване:
- 4 с. л. стопено масло
- за намазване и поръсване:
- 4 с. л. стопено масло
- 1 жълтък
- 1 с. л. сусам
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря в прясното мляко. Брашното се пресява, оформя се на купчинка, в средата се прави кладенче и в него се слагат леко разбитите яйца, млякото с маята, солта и захарта. Омесва се гладко тесто. Тестото се намазва с олио, покрива се с кърпа и се оставя да втаса около 1 ч на топло.
- 2.
Втасалото тесто се омесва отново, като се намазва от време на време с топеното масло за измесване. Когато маслото свърши, тестото се разделя на три топки, като се запазва едно допълнително по-малко парче. Всяка топка се разточва с диаметъра на тавата в която ще се пече питката.
- 3.
Тава с диаметър 30 см се намазва с масло, слага се едната кора, намазва се с 2 лъжици масло, слага се втората кора, отново се маже с 2 лъжици стопено масло. Отгоре се слага третата кора.
- 4.
В центъра на тавата се поставя чаша с отвора надолу. С остър нож питата се разрязва на 8 парчета радиално, от стените на чашата към ръба на тавата. Всяко парче се усуква два пъти по посока на часовниковата стрелка. Чашата се маха и в средата се слага запазеното допълнително парче тесто, направено на топка.
- 5.
Питата втасва около 20 мин., намазва се с жълтъка, поръсва се със сусам и се слага да се пече първо на 220° С за 10 мин. и се допича на 180° С. Ако почервенява прекалено бързо, се покрива с алуминиево фолио.