Начало За нас Реклама Контакти

Родопска пита-слънце

Снимка за Родопска пита-слънце
60
Време за приготвяне: 1 час + 2,5 часа за втасване
II
Степен на трудност - Средна

Питките-слънце изглежда са създадени, за да присъстват на всеки традиционен български празник. Освен с уханието на топъл хляб, те привличат и радват и с красивата си соларна и символична форма.

СъставНеобходими продукти за 1 питка

  • за тестото:
  • 40 г мая
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 1 кг брашно
  • 3 яйца
  • 1 белтък
  • 2 с. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • за измесване:
  • 4 с. л. стопено масло
  • за намазване и поръсване:
  • 4 с. л. стопено масло
  • 1 жълтък
  • 1 с. л. сусам

Начин на приготвяне

  • 1.

    Маята се разтваря в прясното мляко. Брашното се пресява, оформя се на купчинка, в средата се прави кладенче и в него се слагат леко разбитите яйца, млякото с маята, солта и захарта. Омесва се гладко тесто. Тестото се намазва с олио, покрива се с кърпа и се оставя да втаса около 1 ч на топло.

  • 2.

    Втасалото тесто се омесва отново, като се намазва от време на време с топеното масло за измесване. Когато маслото свърши, тестото се разделя на три топки, като се запазва едно допълнително по-малко парче. Всяка топка се разточва с диаметъра на тавата в която ще се пече питката.

  • 3.

    Тава с диаметър 30 см се намазва с масло, слага се едната кора, намазва се с 2 лъжици масло, слага се втората кора, отново се маже с 2 лъжици стопено масло. Отгоре се слага третата кора.

  • 4.

    В центъра на тавата се поставя чаша с отвора надолу. С остър нож питата се разрязва на 8 парчета радиално, от стените на чашата към ръба на тавата. Всяко парче се усуква два пъти по посока на часовниковата стрелка. Чашата се маха и в средата се слага запазеното допълнително парче тесто, направено на топка.

  • 5.

    Питата втасва около 20 мин., намазва се с жълтъка, поръсва се със сусам и се слага да се пече първо на 220° С за 10 мин. и се допича на 180° С. Ако почервенява прекалено бързо, се покрива с алуминиево фолио.


Септ. 2013
Още подобни рецепти
Коментари