Реване с булгур
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за сиропа:
- 300 г захар
- 400 мл вода
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. ванилена захар
- за тестото:
- 120 г ситен булгур
- 3 яйца
- 180 г фина кристална захар
- 200 мл кисело мляко
- 120 г брашно
- 2 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
Начин на приготвяне
- 1.
Сварява се сироп от захарта и водата. Вари се 3 мин. и се добавят ванилията и лимоновият сок. Охлажда се.
- 2.
Булгурът се залива с 1 ч. ч. вряща вода и се оставя да набъбне 10 мин. в затворен съд. Разрохква се с вилица.
- 3.
Яйцата със захарта се разбиват 3 мин. с миксер на гъст светъл крем. Слага се киселото мляко. Добавят се пресятото с бакпулвера брашно и лимоновата кора.
- 4.
Прибавя се булгурът. Сипва се в тава, застлана с хартия за печене или намазана с масло и поръсена с галета. Пече се з30 мин. във фурна, загрята на 180° С.
- 5.
Горещият сладкиш се залива с охладения сироп и се оставя да изстине. Нарязва се на парчета и се сервира с лъжица цедено мляко и плодове.