Реване
Реването е позабравен български сладкиш, който незаслужено рядко се приготвя у дома. Тази рецепта с карамелов сироп е добър повод да се зарадвате на този сочен и лесен за приготвяне десерт.
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 парчета
- за тестото:
- 5 яйца
- ½ ч. ч. захар за жълтъците
- 2 с. л. захар за белтъците
- 1 ч. ч. брашно
- 2 с. л. грис
- 1 ч. л. вода
- 1 ванилия
- за сиропа:
- 400 г захар
- 400 мл вода
- за гарниране:
- 1 ч. ч. цедено кисело мляко
- 2 с. л. пудра захар
- ягоди, боровинки, френско грозде или малини
Начин на приготвяне
- 1.
Белтъците се разделят от жълтъците. Жълтъците се разбиват на водна баня със захарта, докато побелеят.
- 2.
Белтъците се разбиват на сняг и се прибавя захарта. Разбиват се още малко.
- 3.
Брашното се пресява и се смесва с ванилията и гриса.
- 4.
Жълтъците се смесват с половината от белтъците. Слага се брашнената смес, прибавят се леко останалите белтъци. Сместа се изсипва във форма, намазана с масло и посипана с грис. Пече се в загрята фурна на 180° С около 30 мин. Изважда се от формата и се оставя да изстине.
- 5.
Захарта за сиропа се слага да се карамелизира леко. Залива се внимателно с водата и се оставя на слаб огън, докато карамелът се разтопи.
- 6.
Реването се нарязва и се залива със сиропа. Гарнира се с разбитото с пудрата захар кисело мляко и пресни плодове.