Пъстри козунаци

Дори и да са обвързани с каноничен празник, козунаците може да са изключително разнообразни по форма и по състав на продуктите за гарниране. Нашето предложение е за богати на сушени плодове, ядки и семена великденски сладости.
СъставНеобходими продукти за 4 броя
- за маята:
- 40 г мая
- 1 с. л. захар
- 4 с. л. прясно мляко
- 1 с. л. брашно
- за тестото:
- 1,3 кг брашно
- 150 г разтопено краве масло
- 100 г олио
- 1 ч. ч. сушени плодове – кайсии, стафиди, захаросани портокалови корички, смокини, коктейлни череши, ситно нарязани
- 5 яйца
- 1½ ч. ч. захар
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 1 ч. л. ванилова есенция
- фино настъргана кора от 1 лимон
- 1 ч. ч. коняк, ром или уиски
- 1 ч. ч. ядки: бадеми, орехи, лешници
- 1 жълтък за намазване
- ½ ч. ч. захар за поръсване
- ½ ч. л. сол
Начин на приготвяне
- 1.
Всички продукти се оставят на стайна температура за няколко часа. Маята се разтваря в хладкото мляко заедно със захарта и брашното. Оставя се на топло за 20 мин., докато втаса добре.
- 2.
Маслото и олиото се смесват.
- 3.
Сушените плодове се нарязват и се слагат да се мариноват в алкохола.
- 4.
Брашното се пресява със солта и в средата се прави кладенче. Яйцата се разбиват със захарта и млякото. Сместа се сипва в кладенчето заедно с втасалата мая, половината от маслената смес, есенцията и лимоновата кора. Замесва се средно меко тесто, което трябва да е гладко и да не лепне по плота на масата. Ако е необходимо, се добавят още малко брашно или прясно мляко.
- 5.
След като се получи гладко тесто, ръцете се потопяват от време на време в останалата маслена смес и се меси още, докато мазнината свърши. Оформя се топка и се слага да втаса в дълбок покрит съд, намазан с олио за около 2 - 2,5 ч., докато тестото удвои обема си.
- 7.
Пекат се 10 мин. на 220° С и 30 - 40 мин. на 190° С. Ако покафенеят прекалено бързо, се покриват с фолио.
- 8.
Могат да се направят фитили, всеки от които е овалян в различни семена – сусам, мак, ленено семе и да се сплетат. Могат да се сложат цветни сварени яйца.