Пържени царевични питки със свинско месо
Тези питки идват от Латинска Америка или по-точно от Гватемала. Енчиладас пепинас, чиласкитас, такос, тортиляс - това са наименованията на царевичните питки в различните райони. В приготовлението им също има известни разлики.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за питките:
- 1 кг замразена царевица
- 5-6 с. л. масло
- за плънката:
- 1 свински джолан
- 1 дафинов лист
- 1 ч. л. сол
- 1 морков
- черен пипер на вкус
- 1 ч. л. олио
- за туршията:
- 6 моркова, нарязани на пръчици или настъргани
- 1 глава цвекло, нарязано на тънки филии
- ¼ зелка, нарязана на тънки ивици
- 5 с. л. оцет
- 5 с. л. олио
- 1 ч. л. риган
- 1 ч. л. чубрица
- 1 дафинов лист
- 1 ч. л. сол
- за соса:
- 3 глави лук
- 3 скилидка чесън
- 500 г пресни домати или от консерва
- 1 люта чушка
- 1 с. л. олио
- за гарниране:
- 2 сварени яйца
- 100 г кашкавал
- 1 зелена салата
Начин на приготвяне
- 1.
Туршията се приготвя предишния ден. Всички зеленчуци и подправки се смесват и се слагат в буркан или покрит съд на стайна температура.
- 2.
Джоланът се сварява, като се покрива с вода, прибавят се солта, нарязаният на едро морков и дафиновият лист. Когато месото се свари, се нарязва на ситно и се запържва с малко олио и черен пипер.
- 3.
Царевицата се размразява и се пасира. Посолява се на вкус. С ръце се правят 12 плоски питки с диаметър 15 см., които се запичат от двете страни в сух тиган. Покриват се с кърпа.
- 4.
Лукът, чесънът, доматите и лютата чушка се обелват и се пасират. Полученият сос се слага в сгорещеното олио за 2-3 мин. и се посолява на вкус.
- 5.
Преди сервиране питките се запържват в сгорещеното масло, за да станат хрупкави.
- 6.
В чиния за сервиране се подреждат по 3 питки, като между тях се слагат листо зелена салата, слой месо, 1-2 лъжици сос, слой туршия. Най-отгоре се слага ситно нарязано яйце и настърган кашкавал.