Пържен бананов сладкиш
Много от десертите в тропическите страни са пържени, за да се гарантира тяхната безопасност от микробиологична гледна точка. Тази индонезийска рецепта е двойно обезопасена - пудингът първо се вари на пара, а след това се сдобива с хрупкава коричка от панировката.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 яйца
- 1 ч. ч. захар
- 1½ ч. ч. брашно
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 300 г ананас от консерва на парченца
- 3 банана, нарязани
- 100 г стафиди
- 1 ч. л. ванилова есенция
- 3 с. л. брашно за паниране
- 1 щипка сол
- ½ ч. ч. ледена вода за паниране
- олио за пържене
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата се разбиват със захарта на гъст крем. Добавят се половината пресято брашно, млякото и останалото брашно. Добавят се ананасът, бананите, есенцията и стафидите.
- 2.
Сместа се сипва в намаслена формичка и се опакова с алуминиево фолио. Слага се да се вари на пара в затворена тенджера. На дъното на тенджерата се слага решетка, налива се вода, слага се сладкишът и когато водата заври, огънят се намалява. Оставя се за 1,5 часа. или докато повърхността и центърът се втвърдят. От време на време се проверява да не изври водата.
- 3.
Сладкишът се охлажда, най-добре за една нощ да се остави в хладилника. Нарязва се на парчета. Разбиват се брашното със солта и ледената вода, всяко парче се потопява в тестото за паниране и се слага да се изпържи в сгорещено олио до златисто. Поднася се поръсен с пудра захар и канела.