Пълнозърнести хлебчета
Предлагаме ви тази рецепта за симпатични и вкусни хлебчета, с която ще пожънете невиждан успех сред всички, които ще имат удоволствието да я опитат.
СъставНеобходими продукти за 15
- 1 ч. ч. трици
- 1 ч. ч. ръжено брашно
- 1 ч. ч. царевично брашно
- 1½ ч. ч. бяло брашно
- 1 ч. ч. овесени ядки
- 3 ч. л. сусам
- 1 ч. л. мед
- 40 г мая за хляб
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. зехтин или олио
- 2 ч. ч. хладка вода
Начин на приготвяне
- 1.
Всички сухи съставки се смесват в широк и дълбок съд, подходящ за месене. Прави се кладенче, в което се слагат маята, разтворена във водата, медът и мазнината.
- 2.
Обърква се тесто, което се меси докато престане да лепне. Ако има нужда, се прибавя малко вода или брашно. След като тестото се омеси добре, се прави на питки, които се слагат в тава върху хартия за печене.
- 3.
Питките се поставят в леко затоплена фурна да втасат. След като удвоят обема си, се намазват с малко зехтин и се поръсват с овесени ядки, мак, сусам или ленено семе. Пекат се до зачервяване на 220 °С.
Идея:
При замесването в тестото може да се прибавят подправки - чесън на прах, лучено брашно, чубрица и др.