Пълнено хлебче с рикота

Пухкавите хлебчета със свеж средиземноморски пълнеж са весело и вкусно допълнение на всяка празнична, а защо не и делнична трапеза.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за тестото:
- 20 г прясна мая
- 200 мл вода
- 400 г брашно
- 2 с. л. зехтин
- ½ ч. л. сол
- за пълнежа:
- 200 г спанак
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 2 с. л. зехтин
- 2 с. л. пресен джоджен, ситно нарязан
- 200 г рикота или фина извара
- 1 яйце
- 50 г запечени кедрови ядки или орехи
-
сол, черен пипер и лимонов сок на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
За тестото маята се разтваря в хладката вода, добавят се 2 с. л. от брашното и се оставя за 10 мин. да шупне.
- 2.
Брашното се пресява и се разбърква със солта. В средата се прави кладенче и се сипва маята. Меси се, докато се получи средно меко тесто. Доизмесва се с ръце, намаслени в зехтина, докато мазнината свърши. Слага се в купа, завива се с кърпа и се оставя да втаса на топло за 2 часа.
- 3.
През това време се приготвя плънката. В загретия зехтин се слагат чесънът и подсушеният спанак, разбъркват се за минута, докато зевехне спанкът. Добавя се джодженът.
- 4.
Рикотата се разбърква с яйцето, кедровите ядки и охладената спаначена смес. Подправя се със сол, пипер и лимонов сок.
- 5.
Тестото се разделя на 4 или 5 топки, които се оставят да постоят 5 мин. и се разточват на тънки кръгове. Плънката се разделя на 5 части и се разпределя върху половината от повърхността на тестените кръгове, като се оставя борд от по 1 см отстрани. Кръговете се прегъват на две и отстрани се оформя борд, като слепените части се прищипват.
- 6.
Хлебчетата се пекат в загрята фурна на 220˚ С 15 - 20 мин. или докато добре се зачервят. Поднасят се топли или студени.