Пълнени питки с карфиол и броколи
Алтернатива на вездесъщите бъргъри, тези питки са напълнени с ароматна смес от есенни зеленчуци и пушено месо.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 пълнозърнести питки
- 200 г броколи
- 200 г карфиол
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. брашно
- 250 мл прясно мляко
- ½ топка моцарела, нарязана на кубчета
- 200 г пушено пиле или шунка, нарязани на кубчета
- 100 г сирене грюер, чедар или кашкавал
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Броколите и карфиолът се пускат във вряща подсолена вода за 3 мин. Отцеждат се и се заливат с ледена вода, за да не потъмнеят. Отцеждат се и се подсушават. Посоляват се.
- 2.
Маслото се сгорещява и в него се слага брашното. Разбърква се на умерен огън 1 мин. Налива се млякото при непрекъснато разбъркване. Посолява се и се слага пипер. Разбърква се на умерен огън до леко сгъстяване. Добавят се броколите, карфиолът, моцарелата и пушеното пиле.
- 3.
Питките се издълбават и се напълват със сместа и се поръсва със сиренето.
- 4.
Слагат се да се пекат в тавичка, за около 20 мин. във фурна, загрята на 190˚ С, докато се зачервят.