Начало За нас Реклама Контакти

Пълнени патладжани с орехов сос

Снимка за Пълнени патладжани с орехов сос
70
Време за приготвяне: 70 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тръпчивите орехи и пикантно горчивите патладжани хармонично съжителстват в тази рецепта не без помощта на останалите млечни и растителни съставки.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 средни патладжана
  • 6 с. л. зехтин
  • 2 глави лук, нарязани на полумесеци
  • 2 домата, обелени и нарязани на кубчета
  • 1 ч. ч. орехи, едро нарязани
  • 1 скилидка чесън, пресована
  • 3 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • 2 яйца
  • 2 с. л. заквасена сметана
  • 50 г топено сирене, нарязано на малки кубчета

Начин на приготвяне

  • 1.

    Патладжаните се срязват на две по дължина и се издълбават с помощта на лъжица, като по стените им трябва да остане слой от 1 см. Издълбаните патладжани заедно с вътрешността се заливат с 1 л студена вода и 2 с. л. морска сол. Оставят се да постоят 20 мин, измиват се и се подсушават.

  • 2.

    Половинките патладжани се намазват със зехтин и се слагат да се запекат 20 мин. на 220° С или докато леко се зачервят.

  • 3.

    Вътрешността на патладжаните се нарязва на малки кубчета. В 2 с. л. загрят зехтин се слага лукът. Разбърква се на умерен огън 5-6 мин. Прибавя се вътрешността на патладжаните. Посолява се на вкус, прибавят се доматите и се разбърква, докато пълнежът се сгъсти. Слагат се орехите, магданозът и чесънът. Напълват се патладжаните и се запичат 10 мин.

  • 4.

    Разбиват се яйцата със сметаната и топеното сирене. Заливат се патладжаните и се запичат, докато се зачервят.


  •  
Подходящи типове вина
Окт. 2014
Още подобни рецепти
Коментари