Пълнени патладжани
Днешното ни предложение е лека, диетична и вкусна рецепта, която се приготвя изключително лесно. В нея патладжаните се поднасят с плънка от кафяв ориз, домати и малко пармезан, подправени с ароматна мащерка.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 големи патладжана
- 2 с. л. зехтин
- ½ ч. ч. сварен кафяв ориз
- 2 стръка песен лук, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 2 домата, обелени и нарязани на ситно, с отделени семки
- ½ с. л. мащерка
- 1 яйце
- ½ ч. ч. трохи от зеленчуков хляб "Бонус"
- ½ ч. ч. настъргано сирене пармезан или кашкавал
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се срязват на две по дължина и се издълбават, така че да остане отвсякъде по 2 см борд. Посоляват се обилно и се оставят за 20 мин. да се отцедят от горчивия сок. Измиват се добре и се подсушават.
- 2.
В купа се смесват зехтинът, лукът, чесънът, доматите, оризът, мащерката, яйцето, трохите от хляб "Бонус" и настърганото сирене. Овкусява се със сол и и пипер на вкус. С получената плънка се пълнят патладжаните. Пекат се в намазана с мазнина тавичка около 30 мин. на 180°С.