Пълнена тиква хапама
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 по-малка тиква
- 4 с. л. масло
- 1 ч. ч. ориз
- 1 ч. л. канела
- 100 г стафиди
- 100 г сушени смокини
- 100 г сушени кайсии
- 100 г сушени сини сливи
- 1 дюля или зелена ябълка, нарязана на малки кубчета
- ½ ч. ч. нарязани бадеми
-
100 г мед
Начин на приготвяне
- 1.
На тиквата се отрязва капаче, издълбават се семките и нишките и се намазва с масло. Слага се във фурната на 180˚ С за 40 мин.
- 2.
През това време в останалото масло се слагат измитият ориз, канелата, сушените плодове и дюлята. Налива се 1 ч. ч. вода, слага се щипка сол и сместа се оставя да къкри, докато се абсорбира водата.
- 3.
Бадемите се запичат. Оризът се сипва в запечената тиква. Ако в тиквата не се е събрала течност, се налива още ½ ч. ч. гореща вода и се добавят бадемите. Запича се за още 20 мин. Сервира се нарязана на парчета заедно с плънката.
Подходящи типове вина
Септ. 2011
Още подобни рецепти
Коментари