Пудинг с праз и пушен кашкавал
Тази лесна и бърза рецепта гарантирано ще донесе пълна кулинарна наслада на всеки, който реши да я изпробва. В нея топящият се пушен кашкавал контрастира с леко жилавата консистенция на праза и я допълва в едно съвършено съчетание.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 2 стръка праз, нарязани на кръгчета
- 2 с. л. зехтин
- 2 с. л. краве масло
- 3 яйца
- 400 мл прясно мляко
- 2/3 ч.ч. брашно
- 200 г настърган пушен кашкавал
- 1 ч. л. нарязан розмарин или 1/2 ч.л. сушен
- сол на вкус
- шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът се загрява и в него се задушава празът на слаб огън за 4-5 мин. Добавя се маслото, разбърква се и се сипва на дъното на подходяща форма за печене.
- 2.
Яйцата се разбиват, налива се млякото и постепенно се прибавя брашното. Сместа се разбива, докато стане гладка. Подправя се с розмарина, сол и пипер на вкус, след което се слага половината от настъргания кашкавал.
- 3.
Яйчната смес се изсипва върху праза и се поръсва с останалия кашкавал. Пече се в загрята фурна на 220° С за 20 мин.
Вариации:
1. Пушеният кашкавал може да се замени с обикновен или със сирене чедар.
2. Вместо с розмарин, опитайте с чубрица. Добавете нарязан колбас към праза.