Пудинг с круши и карамел
Ароматната круша е безспорен и вкусен символ на есента. Нейното кулинарно превъплъщение в компанията на сочен хлебен пудинг и слънчогледови семки е в основата на необичайното, но много приятно вкусово съчетание на тази рецепта.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 едра круша, нарязана на малки кубчета
- 2 с. л. стафиди
- 2 с. л. обелени тиквени или слънчогледови семки
- 1 с. л. краве масло
- 3 с. л. кафява захар
- 1 с. л. глюкоза
- за тестото:
- 100 г меко краве масло
- 3 с. л. захар
- щипка сол
- 2 яйца
- ½ ч. ч. мармалад от кайсии или портокали
- 2 ч. ч. трохи от бял хляб
- 2 с. л. брашно
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 2 с. л. портокалов сок
- 1 ч. л. краве масло за намазване на формата
Начин на приготвяне
- 1.
Метална форма с вместимост 1,5 л се намазва с масло.
- 2.
Загряват се заедно маслото, захарта и глюкозата, докато захарта се разтопи. Прибавят се нарязаната круша, семките и стафидите и се разбъркват 1-2 мин. Сместа се сипва на дъното на формата.
- 3.
Маслото се разбива със захарта и солта. Прибавят се едно по едно яйцата, мармаладът, трохите, брашното и содата, разтворена в портокаловия сок. След като се разбърка добре, тестото се сипва върху крушите.
- 4.
Формата се покрива с алуминиево фолио, връзва се здраво с конец и се поставя в дълбока тенджера, на дъното на която е поставена решетка за варене на пара. Налива се вряща вода до средата на съда, в който е пудингът. Слага се да къкри около 2 часа. Пудингът е готов, когато повърхността му се втвърди. По време на варенето водата извира, така че трябва да се долива, за да се поддържа нивото й.
- 5.
Готовият пудинг се оставя да почине 5 мин., ръбовете му се освобождават внимателно с нож и се обръща. Гарнира се с бита сметана или сладолед. Може де се сервира топъл и студен.
Вариации - *Заменете крушата с ябълка или ананас, нарязани на малки кубчета.