Пудинг с аспержи
Пудингите не са обичайни на българската трапеза, което е незаслужено, защото те се отличават с фина, но и плътна текстура, която без съмнение допринася изключително много за удоволствието от това изискано ястие.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 1 франзела
- 300 мл прясно мляко
- 500 г зелени аспержи
- 100 г натрошено синьо или овче сирене
- 4 яйца
- 4 с. л. масло
- 60 г заквасена сметана
- 2 с. л. галета за поръсване
- сол и бял пипер на вкус
- за гарниране:
- 50 г сухари
- 2 с. л. масло
- морска сол
-
1 стрък мащерка
Начин на приготвяне
- 1.
Франзелата се нарязва на филии и се залива с млякото. Оставя се да постои 10 мин.
- 2.
Аспержите се подрязват в основата на 1 см. и се нарязват на парчета с дължина 2 см. Слагат се да се бланшират за 2 мин. в 1 л вряща подсолена вода. Прецеждат се и се сипват в съд с ледена вода, за да не загубят свежия си зелен цвят. Прецеждат се и се подсушават.
- 3.
С 1 с. л. от маслото се намазва форма за кекс или за саварина и се поръсва с галетата.
- 4.
Хлябът се разбива на крем с миксер. Останалото масло се разбива и се смесва с крема от хляба, жълтъците и сметаната. Добавя се солта. Слагат се аспержите, сиренето и бял пипер на вкус.
- 5.
Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят внимателно на 2 пъти към сместа. Всичко се сипва във формата за печене. Формата не бива да се пълни повече от ⅔ от височината й. Завива се с алуминиево фолио. Слага се в тавичка и се налива гореща вода, която да стига поне 2 см от височината на формата с пудинга. Пече се на 180° С за 60 мин.
- 6.
Пудингът се изважда от тавата с водата и се охлажда 10 мин. Обръща се в чиния.
- 7.
За гарниране маслото се сгорещява и в него се слагат сухарите, солта и листенцата на мащерката, разбъркват се, докато се зачервят. Пудингът се поръсва и се нарязва на парчета.