Начало За нас Реклама Контакти

Пудинг с аспержи

Снимка за Пудинг с аспержи
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Пудингите не са обичайни на българската трапеза, което е незаслужено, защото те се отличават с фина, но и плътна текстура, която без съмнение допринася изключително много за удоволствието от това изискано ястие.

СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции

  1. 1 франзела
  2. 300 мл прясно мляко
  3. 500 г зелени аспержи
  4. 100 г натрошено синьо или овче сирене
  5. 4 яйца
  6. 4 с. л. масло
  7. 60 г заквасена сметана
  8. 2 с. л. галета за поръсване
  9.  сол и бял пипер на вкус
  10. за гарниране:
  11. 50 г сухари
  12. 2 с. л. масло
  13.  морска сол
  14. 1 стрък мащерка
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Франзелата се нарязва на филии и се залива с млякото. Оставя се да постои 10 мин.

  2. 2.

    Аспержите се подрязват в основата на 1 см. и се нарязват на парчета с дължина 2 см. Слагат се да се бланшират за 2 мин. в 1 л вряща подсолена вода. Прецеждат се и се сипват в съд с ледена вода, за да не загубят свежия си зелен цвят. Прецеждат се и се подсушават.

  3. 3.

    С 1 с. л. от маслото се намазва форма за кекс или за саварина и се поръсва с галетата.

  4. 4.

    Хлябът се разбива на крем с миксер. Останалото масло се разбива и се смесва с крема от хляба, жълтъците и сметаната. Добавя се солта. Слагат се аспержите, сиренето и бял пипер на вкус.

  5. 5.

    Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят внимателно на 2 пъти към сместа. Всичко се сипва във формата за печене. Формата не бива да се пълни повече от ⅔ от височината й. Завива се с алуминиево фолио. Слага се в тавичка и се налива гореща вода, която да стига поне 2 см от височината на формата с пудинга. Пече се на 180° С за 60 мин.

  6. 6.

    Пудингът се изважда от тавата с водата и се охлажда 10 мин. Обръща се в чиния.

  7. 7.

    За гарниране маслото се сгорещява и в него се слагат сухарите, солта и листенцата на мащерката, разбъркват се, докато се зачервят. Пудингът се поръсва и се нарязва на парчета.
     


Подходящи типове вина
Юни 2012
Още подобни рецепти
Коментари