Пудинг от карфиол
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 800 г нарязан на розички карфиол
- 500 мл прясно мляко
- 1 кубче MAGGI Златен пилешки бульон със зеленчуци
- 100 г масло
- 60 г / ½ ч. ч. брашно
- 5 яйца
- 100 г настърган кашкавал
- за соса:
- 100 г масло
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 скилидка пресован чесън
- 1 с. л. галета
- 3 с. л. нарязан на ситно магданоз
- 1 ч. л. риган или мащерка
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се загрява и в него се запържва брашното за 1-2 минути. При непрекъснато бъркане се прибавя горещото мляко.
- 2.
Натрошава се кубчето MAGGI Златен пилешки бульон със зеленчуци. Получава се гъст сос бешамел.
- 3.
Карфиолът се сварява за 7-8 мин. в подсолена вода, прецежда се и се пасира.
- 4.
В купа се смесват пюрето от карфиола, бешамелът, кашкавалът и яйцата. Подправя се с пипер и лимонов сок. Сместа се изсипва в намаслена форма с отвор по средата, поръсена с галета. Пудингът се пече на 180°С 60 мин.
- 5.
През това време в маслото за соса се запържват чесънът, галетата, магданозът и риганът. Подправя се с лимонов сок и сол. След като пудингът се изпече, изстива във формата 15 мин. и се обръща върху чиния, в която е сложен чесновият сос.
- Свежо младо бяло България/Европа Шардоне без дъб
- Шардоне с дъб България/Европа Совиньон блан Нова Зеландия/Нов свят
- Совиньон блан България/Европа Червен мискет
- Гренаш блан Бяло Бордо
- Пино ноар България/Европа Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология
- Пенливи вина по метода Шарма