Пролетни кюфтета
В старата българска кухня използването на големи количества зелении и пресни подправки е повече от обичайно. Тази рецепта, която открихме в стари тетрадки от 40-те години на миналия век, е изключително вкусен пример за зелената традиция.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 ч. ч. спанак, нарязан на ситно
- 1 ч. ч. магданоз, нарязан на ситно
- ½ ч. ч. киселец, нарязан на ситно
- 2 яйца
- 200 г извара
- 2 с. л. галета
- 1 ч. л. Домати и билки
- черен пипер на вкус
- 3 с. л. зехтин или олио
- за млечния сос:
- 1 ч. ч. изцедено кисело мляко
- 1 скилидка чесън, ситно скълцана
- 1 щипка джоджен
- 2 с. л. нарязан на ситно магданоз
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Разбъркват се остабалите съставки за кюфтетата и се смесват внимателно с разбитите белтъци.
- 2.
В тавичка върху хартия за печене с лъжица се оформят кюфтенца от сместа, поръсват се с галета и зехтин и се слагат да се пекат в загрята фурна на 190° С за 15 мин., или докато се втвърдят.
- 3.
Млякото се разбърква с чесъна и джоджена и се подправя със сол и пипер на вкус. Поръсва се с магданоза.
- 4.
Кюфтенцата се гарнират с млечния сос.