Пролетна тарта
Издържана в традициите на френските кишове и англо-саксонските пайове, тази рецепта ще ви свърши чудесна работа по всяко време на деня. Нали можете да си представите колко питателна и вкусна ще е закуската с пролетна тарта и чаша айрян? Не? Опитайте и вече ще знаете! :)
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г бутертесто
- 300 г спанак и/или киселец, нарязани
- 1 връзка пресен лук, нарязана на ситно
- 1 с. л. зехтин Extra Light
- 1 ч. л. 5 билки Провансал
- 3 яйца
- 200 г заквасена сметана
- 4-5 печени чушки, нарязани на ситно
- 2 с. л. копър, нарязан на ситно
- 200 г пушено топено сирене, настъргано
- 100 г краве сирене, натрошено
- 100 г сурови тиквени семки или нарязани орехи
Начин на приготвяне
- 1.
Бутертестото се изрязва по диаметъра на тавичка за печене (24 см), поставя се в нея и се оформя ръбче. Пече се във фурна, загрята до 200° С, за 15 мин., като от време на време се вади от фурната и се притиска с помощта на кухненска ръкавица.
- 2.
Спанакът и пресният лук се слагат за 1-2 мин. в загретия зехтин, за да позавехнат. Добавят се мащерката и риганът.
- 3.
Яйцата се разбиват със сметаната, прибавят се чушките, копърът и двата вида сирене. Слагат се спанакът и пресният лук.
Сместа се изсипва в полуизпечената кора, поръсва се със семките и се слага във фурната за още 20 мин.
Полезно: При работа с бутертесто, ниската температура е много важна за доброто му бухване при печене. Затова сложете дъската и ножа, които ще използвате за оформяне на тестото, за половин час в хладилника. Изрезките от тестото може да завиете на рулца, да поръсите с малко пипер и настъргано сирене и да изпечете като дребни хапки. Времето за печене е толкова по-кратко, колкото по-малки са рулцата.