Пролетна салата
Представянето на типични за нашата кухня съчетания от продукти по оригинален начин винаги създава добро настроение. Авторът на тази салата, Пламен Дойчинов, който повече от 6 години е професионален готвач във Вашингтон, я нарече "Традиционна пролетна салата". На вас оставяме свободата да я наричате както прецените - може и "Нетрадиционна".
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 малки марули
- 1 ч. ч. бейби спанак
- 1 ч. ч. рукола
- 1 краставица
- 1 връзка репички
- 4 яйца
-
- за дресинга:
- 1 ч. ч. кисело мляко
- ½ ч. ч. заквасена сметана
- 1 лимон
- сол и пипер на вкус
- за рулото:
- 4 арабски питки
- 2 връзки пресен лук
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
Начин на приготвяне
- 1.
Измитите и подсушени салати се аранжират красиво в „купичка” от краставица - подредени чрез ринг в кръг тънки резени краставица.
- 2.
Останалата краставица и репичките се нарязват на тънки шайби и се подреждат около тях. Твърдо свареното яйце се нарязва на 4 и резените се добавят в чинията. Всичко се залива с дресинга от кисело мляко, заквасена сметана и лимон, подправен със сол и черен пипер на вкус.
- 3.
Изчистеният и измит пресен лук се подрязва с дължината на питката, подправя се със зехтин, сол и пипер и по 4-5 стръка се завиват в 1 питка на стегнато руло, което се хваща с пръстени, изрязани от зелената и червената чушка. Краищата на питката се изрязват и тя се сервира леко затоплена заедно със салатата.