Начало За нас Реклама Контакти

Празнична погача с рози

Снимка за Празнична погача с рози
180
Време за приготвяне: 3 часа + 1 нощ в хладилника
III
Степен на трудност - Сложна

Погачите за празниците често са богато украсени - понякога с графични символи на важни неща като късмет, плодородие и овце, а понякога просто с красиви изпечени рози.

СъставНеобходими продукти за 1 погача

  • 1,5 кг бяло брашно
  • 1½ с. л. сол
  • 30 г прясна мая
  • 150 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • 500 мл вода
  • 50 мл зехтин или олио
  • 1 жълтък
  • 1 с. л. прясно мляко

Начин на приготвяне

  • 1.

    Брашното и солта се пресяват заедно в голяма купа и в центъра се прави кладенче.

  • 2.

    Маята се разтваря в млякото и заедно с водата и яйцата се изсипва в брашното. Обърква се средно меко към твърдо тесто, което се меси 9 – 12 мин., докато стане еластично.

  • 3.

    Тестото се слага в намаслена купа, покрива се и се оставя да втасва една нощ в хладилника, покрито с прозрачно фолио.

  • 4.

    Тестото се изважда от хладилника и се разделя на три части. За да бъде пластично тестото и да се поддава на оформяне, трябва да се оставя да почива 2 - 5 мин. след всяко премесване, за да се отпусне глутенът.

  • 5.

    Една трета от втората част от тестото се оформя на фитил с дължина 60 см. Останалото тесто, след като почине 3 - 5 мин., се разточва върху добре намаслена повърхност на правоъгълник с размери 60х15 см. Правоъгълникът се срязва през 2 см по дългата страна, като единият край остава цял. Получените ленти се сплитат, като се подпъхват една след друга. Плетеницата внимателно се отлепва и се поставя върху фитила. Той се слага в тавата на разстояние 1 см от плитката, като се завива на кръг.

  • 6.

    От останалото тесто се отделя една трета и се оформя на топка, която се поставя в центъра на тавата и се притиска, за да заеме останалото празно място.

  • 7.

    Оставя се да втаса 30 мин. Намазва се със сместа от яйце и мляко и се пече във фурна, загрята на 200° С, около 45 мин., или докато добре се зачерви отдолу и отгоре. Охлажда се върху решетка.

  •  
Галерия
Март 2015
Още подобни рецепти
Коментари