Празнична погача с рози
Погачите за празниците често са богато украсени - понякога с графични символи на важни неща като късмет, плодородие и овце, а понякога просто с красиви изпечени рози.
СъставНеобходими продукти за 1 погача
- 1,5 кг бяло брашно
- 1½ с. л. сол
- 30 г прясна мая
- 150 мл прясно мляко
- 2 яйца
- 500 мл вода
- 50 мл зехтин или олио
- 1 жълтък
- 1 с. л. прясно мляко
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното и солта се пресяват заедно в голяма купа и в центъра се прави кладенче.
- 2.
Маята се разтваря в млякото и заедно с водата и яйцата се изсипва в брашното. Обърква се средно меко към твърдо тесто, което се меси 9 – 12 мин., докато стане еластично.
- 3.
Тестото се слага в намаслена купа, покрива се и се оставя да втасва една нощ в хладилника, покрито с прозрачно фолио.
- 4.
Тестото се изважда от хладилника и се разделя на три части. За да бъде пластично тестото и да се поддава на оформяне, трябва да се оставя да почива 2 - 5 мин. след всяко премесване, за да се отпусне глутенът.
- 5.
Една трета от втората част от тестото се оформя на фитил с дължина 60 см. Останалото тесто, след като почине 3 - 5 мин., се разточва върху добре намаслена повърхност на правоъгълник с размери 60х15 см. Правоъгълникът се срязва през 2 см по дългата страна, като единият край остава цял. Получените ленти се сплитат, като се подпъхват една след друга. Плетеницата внимателно се отлепва и се поставя върху фитила. Той се слага в тавата на разстояние 1 см от плитката, като се завива на кръг.
- 6.
От останалото тесто се отделя една трета и се оформя на топка, която се поставя в центъра на тавата и се притиска, за да заеме останалото празно място.
- 7.
Оставя се да втаса 30 мин. Намазва се със сместа от яйце и мляко и се пече във фурна, загрята на 200° С, около 45 мин., или докато добре се зачерви отдолу и отгоре. Охлажда се върху решетка.