Начало За нас Реклама Контакти

Празничен сладкиш с кафе

Снимка за Празничен сладкиш с кафе
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

Това е традиционен десерт за посрещане на еврейската Нова година. Идеален е и за не толкова тържествени поводи и със сигурност ще изкуши любителите на кафето.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • 250 г краве масло
  • 1 ч. ч. захар
  • 4 яйца
  • 1 ч. л. ванилова есенция
  • 3 ч. ч. брашно
  • 4 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 1 ч. ч. заквасена сметана
  • за поръсване:
  • ½ ч. ч. кафява захар
  • 1 ч. л. канела
  • за сиропа:
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 2 ч. л. разтворимо кафе
  • 100 г масло
  • ½ ч. ч. захар
  • ½ ч. ч. кокосови стърготини за поръсване

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маслото се разбива със захарта на крем. Към тях едно по едно се прибавят яйцата и след това ванилията.

  2. 2.

    Содата се разбърква със сметаната, а брашното се смесва с бакпулвера.

  3. 3.

    В яйчната смес се сипва половината брашно, сметаната и след това се добавя другата половина от брашното, като не бива да се прекалява с бъркането.

  4. 4.

    Смесват се захарта и канелата за поръсване.

  5. 5.

    Половината тесто се сипва в намаслена форма за сладкиши и се покрива с половината от сместа за поръсване. Отгоре се слага останалото тесто и се покрива с другата част от канелената захар.

  6. 6.

    Сладкишът се пече във фурна на 180°С около 50 мин. Оставя се да почине 10 мин. и се изважда от формата.

  7. 7.

    Сиропът се приготвя, като всички съставки се слагат да заврат. Щом кипне, се отстранява от котлона и с него се сиропира сладкишът. За да попие по-добре сиропът, сладкишът може да се върне във формата, в която е печен, и тогава да се сиропира. Поръсва се обилно с кокосови стърготини.

Септ. 2007
Още подобни рецепти
Коментари