Празничен сладкиш с кафе
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 250 г краве масло
- 1 ч. ч. захар
- 4 яйца
- 1 ч. л. ванилова есенция
- 3 ч. ч. брашно
- 4 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 1 ч. ч. заквасена сметана
- за поръсване:
- ½ ч. ч. кафява захар
- 1 ч. л. канела
- за сиропа:
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 2 ч. л. разтворимо кафе
- 100 г масло
- ½ ч. ч. захар
- ½ ч. ч. кокосови стърготини за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разбива със захарта на крем. Към тях едно по едно се прибавят яйцата и след това ванилията.
- 2.
Содата се разбърква със сметаната, а брашното се смесва с бакпулвера.
- 3.
В яйчната смес се сипва половината брашно, сметаната и след това се добавя другата половина от брашното, като не бива да се прекалява с бъркането.
- 4.
Смесват се захарта и канелата за поръсване.
- 5.
Половината тесто се сипва в намаслена форма за сладкиши и се покрива с половината от сместа за поръсване. Отгоре се слага останалото тесто и се покрива с другата част от канелената захар.
- 6.
Сладкишът се пече във фурна на 180°С около 50 мин. Оставя се да почине 10 мин. и се изважда от формата.
- 7.
Сиропът се приготвя, като всички съставки се слагат да заврат. Щом кипне, се отстранява от котлона и с него се сиропира сладкишът. За да попие по-добре сиропът, сладкишът може да се върне във формата, в която е печен, и тогава да се сиропира. Поръсва се обилно с кокосови стърготини.