Прасковен сладкиш в бурканчета
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 бурканчета
- за плодовия слой:
- 5 праскови, обелени и нарязани на едри парчета
- 1 ч. ч. къпини или малини
- 150 г светлокафява захар
- 1 пакетче пудинг ванилия
- 1 с. л. лимонов сок
- за коричката:
- 2 ч. ч. брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 ч. л. ванилова захар
- 3 с. л. фина кристална захар
- 125 г масло
- 230 г заквасена сметана
- 2 с. л. овесени ядки или филирани бадеми
- 2 с. л. кафява захар за поръсване
- сладолед за поднасяне
Начин на приготвяне
- 1.
Прасковите се смесват със захарта, пудинга, лимоновия сок и къпините. Сместа се разпределя на дъното на топлоустойчиви бурканчета или тавичка на пласт от 3 см.
- 2.
Брашното се пресява с бакпулвера, добавят се щипка сол, ванилената и кристалната захар и се стрива на трохи с маслото. Слага се сметаната и се разбърква на гъсто тесто. Разпределя се върху прасковите и се поръсва с кафявата захар.
- 3.
Пече се около 30 мин. във фурна загрята на 170° С , ако сладкишът е в малки бурканчета, и около 60 мин., ако е в тавичка.
- 4.
Поднася се със сладолед.
Юли 2015
Още подобни рецепти
Коментари