Прасковен сладкиш с кокосова коричка
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за пълнежа:
- 500 г праскови
- 3 с. л. захар
- 1 с. л. царевично нишесте
- 2 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. масло
- за коричката:
- ½ ч. ч. брашно
- ½ ч. ч. захар на кристали
- ½ ч. л. бакпулвер
- щипка сол
- 50 г масло
- 1 яйце
- 1 ч. л. бурбонска ванилова захар
- 3 с. л. ситни кокосови стърготини
- 3 с. л. едри кокосови стърготини за поръсване или филирани бадеми
- за гарниране:
- 1 ч. ч. цедено кисело мляко
- 2 с. л. пудра захар
- 1 ч. л. бурбонска ванилова захар
-
½ ч. л. канела
Начин на приготвяне
- 1.
Прасковите се обелват, нарязват се на резени и се разбъркват с нишестето, лимоновия сок и захарта. Слагат се на дъното на керамична или стъклена топлоустойчива форма за печене. Отгоре се слага маслото, нарязано на малки бучици. Пече се в предварително загрята фурна на 180° С за 20 мин.
- 2.
Брашното за коричката се смесва със захарта, ситните кокосови стърготини, бакулвера, ваниловата захар и солта. Добавя се маслото и се стрива на трохи. Прибавя се яйцето и отново се стрива на трохи.
- 3.
Запечените праскови се поръсват с трохите, отгоре се разпределят останалите едри кокосови стърготини. Сладкишът се завива с алуминиево фолио и се запича още 20 - 30 мин. на 170° с или докато се зачерви.
- 4.
Сервира се топъл, като се сипва с голяма лъжица и се гарнира с цеденото мляко, разбъркано с канелата, захарта и ванилията.