Постна баница с гъби
Ето една баница, която елегантно прелива италианските традиции по отношение на продуктите в една типично балканска вкуснотия.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 400 г готови кори за баница, дърпани на сач
- 500 г печурки, ситно нарязани
- 2 с. л. сушени манатарки, нарязани
- 200 мл зехтин от маслиново кюспе (pomace, памъс)
- 1 глава червен лук, нарязан на полумесеци
- 200 г сушени домати
- 1 с. л. мащерка, ситно нарязана или 1 ч. л. сушена
- 1 с. л. каперси, нарязани или 2 с. л. зелени маслини
- 3 с. л. нарязан пресен босилек или магданоз
- 250 мл лека негорчива бира, например пшенична
- сол и шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1. .
Манатарките се заливат с 1 ч. ч. вряща вода и се оставят за 20 мин. Прецеждат се, нарязват се, а водата се запазва.
- 2. .
В 2 с. л. от зехтина се слага лукът, разбърква се 1-2 мин. и се добавят гъбите, за да се задушат. Слагат се доматите, сушените манатарки, мащерката, сол и пипер на вкус. Накрая се добавят каперсите и босилекът.
- 3. .
Корите за баница се надиплят в намаслена тава, като всяка кора се поръсва с малко зехтин, а през 2 кори се разпределя плънката.
- 4. .
Баницата се нарязва на ромбове и се залива с бирата. Отгоре се поръсва останалият зехтин. Слага се да се пече 10 мин. в загрята на 210° С фурна, а след това на 180° С за още 20-30 мин., докато се зачерви добре отгоре и отдолу. Поръсва се с няколко капки вода и се покрива с кърпа за 5 мин., за да се задуши.