Начало За нас Реклама Контакти

Портокалов пай с кокосов орех

Снимка за Портокалов пай с кокосов орех
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Фината комбинация на свежия портокалов аромат и екзотичния вкус на кокосовия орех със сигурност прави този пай чудесен десерт за всеки един празник. Помислете за любим човек и слагайте престилката!

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • за основата:
  • 200 г маслени пълнозърнести бисквити, смлени
  • ½ ч. ч. кокосови стърготини
  • 125 г меко масло
  • за пълнежа:
  • 1 с. л. желатин
  • 2 ч. ч. портокалов сок
  • 1 ч. л. настъргана кора от портокал
  • 2 с. л. нишесте "Ванилия" или натурално
  • 1  яйце
  • 4 с. л. захар
  • 1 ч. ч. сметана за разбиване
  • 2 с. л. портокалов ликьор кюрасао
  • за горния слой:
  • 4 портокала
  • 1 ч. ч. портокалов сок
  • 2 с. л. захар
  • 1 с. л. желатин
  • за соса:
  • 1 ч. ч. кафява захар
  • 200 мл портокалов сок
  • 1 ч. л. настъргана кора от портокал
  • 2 с. л. глюкоза

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Разбъркват се заедно бисквитите, кокосът и маслото. Сместа се разстила и притиска на дъното и по стените на форма за печене. Слага се за 15 мин. във фурната на 180° С.

  2. 2.

    Желатинът се накисва за 2-3 мин. в 3 с. л. вода. Нишестето, яйцето и 50 мл от портокаловия сок се разбъркват. Останалият сок се слага да заври заедно със захарта и портокаловата кора. Слага се нишестената смес при непрекъснато разбъркване. Щом се сгъсти, се прибавя желатинът, разбърква се, докато се разтвори, и се охлажда. Слага се ликьорът.

  3. 3.

    Сметаната се разбива на сняг и се добавя към портокаловия крем. Всичко се сипва в кората и се слага да се стегне за 3-4 часа в хладилника.

  4. 4.

    Портокалите за горния слой се нарязват на филенца и се подреждат върху крема. Желатинът се накисва в 2 с. л. студена вода. Портокаловият сок се слага да заври заедно със захарта. Слага се желатинът, разбърква се, докато се разтопи, и сместа се охлажда до полужелиране. Разпределя се върху портокаловите филенца.

  5. 5.

    За соса се слагат да заврат захарта, водата и портокаловата кора. Не се разбърква, но съдът се разклаща от време на време. Щом се получи светъл карамел, се добавят портокаловият сок и глюкозата. Разбърква се и се вари, докато се разтвори карамелът и сиропът се сгъсти. Сладкишът се поднася със соса.


Подходящи типове вина
Февр. 2010
Още подобни рецепти
Коментари