Портокалов пай с кокосов орех
Фината комбинация на свежия портокалов аромат и екзотичния вкус на кокосовия орех със сигурност прави този пай чудесен десерт за всеки един празник. Помислете за любим човек и слагайте престилката!
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за основата:
- 200 г маслени пълнозърнести бисквити, смлени
- ½ ч. ч. кокосови стърготини
- 125 г меко масло
- за пълнежа:
- 1 с. л. желатин
- 2 ч. ч. портокалов сок
- 1 ч. л. настъргана кора от портокал
- 2 с. л. нишесте "Ванилия" или натурално
- 1 яйце
- 4 с. л. захар
- 1 ч. ч. сметана за разбиване
- 2 с. л. портокалов ликьор кюрасао
- за горния слой:
- 4 портокала
- 1 ч. ч. портокалов сок
- 2 с. л. захар
- 1 с. л. желатин
- за соса:
- 1 ч. ч. кафява захар
- 200 мл портокалов сок
- 1 ч. л. настъргана кора от портокал
- 2 с. л. глюкоза
Начин на приготвяне
- 1.
Разбъркват се заедно бисквитите, кокосът и маслото. Сместа се разстила и притиска на дъното и по стените на форма за печене. Слага се за 15 мин. във фурната на 180° С.
- 2.
Желатинът се накисва за 2-3 мин. в 3 с. л. вода. Нишестето, яйцето и 50 мл от портокаловия сок се разбъркват. Останалият сок се слага да заври заедно със захарта и портокаловата кора. Слага се нишестената смес при непрекъснато разбъркване. Щом се сгъсти, се прибавя желатинът, разбърква се, докато се разтвори, и се охлажда. Слага се ликьорът.
- 3.
Сметаната се разбива на сняг и се добавя към портокаловия крем. Всичко се сипва в кората и се слага да се стегне за 3-4 часа в хладилника.
- 4.
Портокалите за горния слой се нарязват на филенца и се подреждат върху крема. Желатинът се накисва в 2 с. л. студена вода. Портокаловият сок се слага да заври заедно със захарта. Слага се желатинът, разбърква се, докато се разтопи, и сместа се охлажда до полужелиране. Разпределя се върху портокаловите филенца.
- 5.
За соса се слагат да заврат захарта, водата и портокаловата кора. Не се разбърква, но съдът се разклаща от време на време. Щом се получи светъл карамел, се добавят портокаловият сок и глюкозата. Разбърква се и се вари, докато се разтвори карамелът и сиропът се сгъсти. Сладкишът се поднася със соса.