Начало За нас Реклама Контакти

Портокалов мус върху пистакио бисквита

Снимка за Портокалов мус върху пистакио бисквита
80
Време за приготвяне: 80 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Една от най-големите майсторки на сладката кухня във Варна, Елеонора Дамянова от ресторант Diwine, предлага рецепта за забележително фин и пълен с нежно контрастиращи вкусове десерт с два основни фокуса - портокал и шамфъстък. 

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • за муса:
  • 350 г портокалов шоколад Barry Callebaut (продава се в някои от най-големите супермаркети)
  • 380 г животинска сметана President
  • 50 г захар
  • 10 г желатин на прах
  • 1 яйце
  • 2 жълтъка
  • 30 г захар
  •  сока от 1 портокал
  • за пистакио бисквитата:
  • 3 яйчни белтъка
  • 120 г захар
  • 120 г бадемово брашно или смлени печени бадеми с малко брашно
  • 30 г смлени ядки от шамфъстък
  • 30 г брашно
  • 60 г пудра захар
  • 30 г пистакио паста (от сладкарските фирми)
  • за гарниране:
  • 50 г животинска сметана
  • 100 г бял шоколад
  • 30 г захар
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Желатинът се накисва в 30 мл вода, за да набъбне, и се разтопява на водна баня.

  • 2.

    Яйцето и двата жълтъка се избиват на меренге, т. е. захарта с около 10 мл вода се сварява на гъст захарен сироп и се добавя на тънка струя по време на разбиването на яйцата. Така яйцата се обработват топлинно.

  • 3.

    Шоколадът се разтопява на водна баня и се добавя към сместа.

  • 4.

    Налива се сокът от портокал.

  • 5.

    Сипва се желатинът, като първо малка част от сместа се добавя към него, за да се темперира (както се прави застройка на супа). После се налива в сместа.

  • 6.

    Сметаната се разбива с 50 г захар на лека пяна с миксер, но щом стане пяна, разбиването трябва да се спре, за да не се пресече.

  • 7.

    Сметаната се добавя към останалата смес с леко разбъркване, докато се получи хомогенен мус. Излива се в силиконови форми и се оставя във фризер, за да се стегне и да може да се извади от формите.

  • 8.

    За пистачо бисквитата белтъкът и захарта се разбиват на гъста пяна с миксер, после се добавя пудрата захар, като леко се смесва на ниски обороти, за да стане кремът по-плътен.

  • 9.

    Добавя се пистачо пастата и отново и се разбива с миксер.

  • 10.

    Бадемовото брашно, брашното и смлените ядки се смесват отделно и после двете смеси се съединяват, като леко се объркват с шпатула, за да се получи леко пухкаво тесто.

  • 11.

    Слага се в тава на тънък пласт и се пече на 175° С около 15 мин. Когато изстине напълно, се изрязват с помощта на сладкарски ринг форми – или по желание, или с диаметъра на основата на мусовете.

  • 12.

    Украсява се по желание с кули от портокал (сок от портокал, сгъстен с малко захар или мед) и резени портокал, както и с чипс от лайм.

  • 13.

    За гарниране сметаната се разбива със захарта и се смесва с разтопения бял шоколад до получаване на еднороден мус.
     


Подходящи типове вина
Авг. 2013
Още подобни рецепти
Коментари