Портокалов мус върху пистакио бисквита
Една от най-големите майсторки на сладката кухня във Варна, Елеонора Дамянова от ресторант Diwine, предлага рецепта за забележително фин и пълен с нежно контрастиращи вкусове десерт с два основни фокуса - портокал и шамфъстък.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- за муса:
- 350 г портокалов шоколад Barry Callebaut (продава се в някои от най-големите супермаркети)
- 380 г животинска сметана President
- 50 г захар
- 10 г желатин на прах
- 1 яйце
- 2 жълтъка
- 30 г захар
- сока от 1 портокал
- за пистакио бисквитата:
- 3 яйчни белтъка
- 120 г захар
- 120 г бадемово брашно или смлени печени бадеми с малко брашно
- 30 г смлени ядки от шамфъстък
- 30 г брашно
- 60 г пудра захар
- 30 г пистакио паста (от сладкарските фирми)
- за гарниране:
- 50 г животинска сметана
- 100 г бял шоколад
-
30 г захар
Начин на приготвяне
- 1.
Желатинът се накисва в 30 мл вода, за да набъбне, и се разтопява на водна баня.
- 2.
Яйцето и двата жълтъка се избиват на меренге, т. е. захарта с около 10 мл вода се сварява на гъст захарен сироп и се добавя на тънка струя по време на разбиването на яйцата. Така яйцата се обработват топлинно.
- 3.
Шоколадът се разтопява на водна баня и се добавя към сместа.
- 4.
Налива се сокът от портокал.
- 5.
Сипва се желатинът, като първо малка част от сместа се добавя към него, за да се темперира (както се прави застройка на супа). После се налива в сместа.
- 6.
Сметаната се разбива с 50 г захар на лека пяна с миксер, но щом стане пяна, разбиването трябва да се спре, за да не се пресече.
- 7.
Сметаната се добавя към останалата смес с леко разбъркване, докато се получи хомогенен мус. Излива се в силиконови форми и се оставя във фризер, за да се стегне и да може да се извади от формите.
- 8.
За пистачо бисквитата белтъкът и захарта се разбиват на гъста пяна с миксер, после се добавя пудрата захар, като леко се смесва на ниски обороти, за да стане кремът по-плътен.
- 9.
Добавя се пистачо пастата и отново и се разбива с миксер.
- 10.
Бадемовото брашно, брашното и смлените ядки се смесват отделно и после двете смеси се съединяват, като леко се объркват с шпатула, за да се получи леко пухкаво тесто.
- 11.
Слага се в тава на тънък пласт и се пече на 175° С около 15 мин. Когато изстине напълно, се изрязват с помощта на сладкарски ринг форми – или по желание, или с диаметъра на основата на мусовете.
- 12.
Украсява се по желание с кули от портокал (сок от портокал, сгъстен с малко захар или мед) и резени портокал, както и с чипс от лайм.
- 13.
За гарниране сметаната се разбива със захарта и се смесва с разтопения бял шоколад до получаване на еднороден мус.