Поп кейк във фунийка

СъставНеобходими продукти за 12 броя
- ½ ч. ч. брашно с набухватели
- ½ ч. ч. фино бяло брашно
- 2 с. л. какао
- 1 ч. ч. фина кристална захар
- 65 г меко масло
- 2 големи яйца
- 125 мл прясно мляко
- 1 ч. л. ванилена есенция или ванилена захар
- 12 фунийки за сладолед
- за гарниране:
- 100 г бял шоколад
- 200 г тъмен шоколад
- вишни или череши
- за крема:
-
200 г крем-сирене
- 1 ч. л. настъргана кора от портокал
- 3 с. л. портокалов сок
- 100 мл сметана 35% за разбиване
-
1 ч. ч. пудра захар
Начин на приготвяне
- 1.
Пресяват се заедно двата вида брашно и какаото и се смесват със захарта.
- 2.
Към брашнената смес се добавя маслото, нарязано на кубчета, и се стрива на трохи.
- 3.
Разбиват се яйцата с млякото и ванилията.
- 4.
Към маслото се добавя половината от яйчната смес и добре се разбърква. Слага се другата половина и отново се разбърква.
- 5.
Фунийките за сладолед се увиват с голям лист алуминиево фолио и се закрепват една до друга вертикално в топлоустойчива купа или по-дълбока малка тавичка. Напълват се с шоколадовата смес най-много до две трети. Слагат се да се пекат на 180˚ С за 18 - 20 мин.
- 6.
Изпечените сладкиши се потопяват в стопените бял или тъмен шоколад, разредени с 1-2 с. л. олио. Гарнират се със стопен бял шоколад и отгоре се поставя черешка, потопена наполовина в тъмен шоколад.
- 7.
Може да се направят малки топки от сместа за лимоновите близалкии да се поставят върху изпечените във фунийките кексчета . Охлаждат се много добре в хладилника и се топват в двата вида шоколад.
- 8.
За крема в купа се смесват охладеното сирене PHILADELPHIA, кората от портокал, портокаловият сок, сметаната за разбиване и пудрата захар. Разбиват се с миксер 3-4 мин. до хомогенен крем. Шприцова се върху изпечените кексчета.