Плодови шишчета
Изключително свежо и леко десертно предложение, което е чудесна алтернатива на познатата плодова салата. Млечният сос с аромат на мента е далеч по-диетичен от сметаната, но допълва плодовете също толкова успешно.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- ½ пъпеш
- 4 ягоди
- 4 резена ананас
- 4 резена праскова
- малини,боровинки
- 1 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. портокалов сок
- 1 с. л. ром
- за соса:
- 1 ч. ч. изцедено кисело мляко
- 2 с. л. мед
- 1 с. л. ментов ликьор
- мед за гарниране
- мента за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Плодовете се обелват и се нарязват на парчета. Заливат се и се разбъркват с лимоновия, портокаловия сок и рома. Маринованите плодове се нанизват на 8 шишчета.
- 2.
Сосът се приготвя, като се разбиват млякото с ментовия ликьор и меда.
- 3.
Шишчетата се поднасят поставени върху малки купички, пълни със сос, със стръкче мента и струйка мед. Преди поднасяне могат и са се фламбират в отделна продълговата чиния, като ментовият ликьор се загрее и се запали. Още пламтящ се излива върху плодовете.