Начало За нас Реклама Контакти

Плодова пита

Снимка за Плодова пита
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Светът е шарен и вкусен, каквото е и нашето плодово предложение за днес. Този сладкиш е колоритно въплъщение на природното многообразие и истинска наслада за сетивата. Така че хванете миксера и се радвайте!

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • за блатовете:
  • 6 яйца
  • 8 с. л. захар
  • 8 с. л. брашно
  • за сиропа:
  • 1 ч. ч. захар
  • 1 ч. ч. вода
  • 1 с. л. настъргана кора от лимон или 1 пак. ванилена захар
  • за крема:
  • 3 с. л. царевично нишесте
  • 1 яйце
  • 1 л прясно мляко
  • 5 с. л. захар
  • 1 пак. ванилена захар
  • 1 с. л. желатин
  • 200 мл студена сметана за разбиване
  • за плодовете:
  • 200 г ананас, нарязан на парченца
  • 200 г ягоди, нарязани на половинки
  • 200 г грозде
  • 1 обелено киви
  • 2 портокала, обелени и филетирани
  • 1 с. л. желатин
  • ½ ч. ч. захар
  • ½ ч. ч. вода
  • 1 с. л. лимонов сок

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Яйцата и захарта се разбиват с миксера на висока скорост за 4 мин. Прибавя се пресятото брашно и се разбърква внимателно. Фурната се загрява на 180° С. От тестото се изпичат 3 тънки блата или 1 по-дебел, който, след като изстине, се разрязва на 3 части.

  2. 2.

    За сиропа водата, лимоновата кора и захарта се слагат да заврат за 4-5 мин.

  3. 3.

    Яйцето за крема се разбърква с нишестето и 2-3 с. л. студено мляко. Останалото мляко се слага да заври заедно със захарта. Желатинът се накисва за 1-2 мин. в 3 с. л. студена вода. Добавя се яйчната смес и се разбърква до сгъстяване. Слага се желатинът и се разбърква, докато се разтвори. Кремът се оставя да изстине, като се разбърква от време на време. Сметаната се разбива на твърд сняг и се прибавя към крема.

  4. 4.

    Един от блатовете се напръсква със сироп, намазва се с една трета от крема и се покрива с другия блат. Отново се сиропира, покрива се с половината от останалия крем и се слага последният блат. Сиропира се и целият сладкиш се намазва с останалия крем. Слага се да се охлади.

  5. 5.

    Желатинът за плодовата част се накисва в 2-3 с. л. студена вода. Водата и захарта се слагат да заврат заедно с лимоновия сок. Добавя се желатинът, разбърква се, докато се разтвори, но без сместа да завира, и се охлажда в съд със студена вода и лед. Добавят се всички нарязани плодове. От време на време се разбърква. Когато започнат да се желират, се подреждат върху сладкиша. Заливат се с останалото желе от плодовете.


Подходящи типове вина
Авг. 2009
Още подобни рецепти
Коментари