Питка с пара
Големият въпрос на кого ще се паднат парите през следващата година винаги малко засенчва питката - носител на късмета. С тази обаче няма да се получи така - тя е апетитна, ароматна и безмерно вкусна.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 600 г брашно
- 1 ч. л. сол
- 20 г прясна мая
- 250 мл хладко прясно мляко
- 100 мл хладка вода
- 1 яйце
- 100 г масло, стопено
- 200 г натрошено сирене, по желание
- 1 яйце за намазване
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява и се смесва със солта. В средата на брашното се оформя кладенче. Маята се разтваря в млякото. Сипва се в кладенчето заедно с водата и яйцето. Замесва се гладко средно твърдо тесто в продължение на 8 - 10 мин. Разделя се на 3 топки, които се оставят да починат 30 мин.
- 2.
Всяка топка се разточва на тънък лист върху намаслен плот на квадрат със страна 60 см. Първата кора се намазва с четка с масло и се поръсва с половината от натрошеното сирене. Отгоре се поставя втората кора, намазва се с масло, поръсва се със сирене и се слага третата кора. Отгоре се намазва с масло.
- 3.
Дясната третина на получения квадрат се сгъва към центъра. Лявата страна също се сгъва към центъра. Намазва се с масло. Горната и долната страна на получения правоъгълник също се сгъват към центъра, за да се получи отново квадрат.
- 4.
Квадратът се обръща с долната страна нагоре и се поставя в намаслена тавичка. С остър нож се разрязва на 8 триъгълни парчета. В едно от тях се слага паричката, измита и увита в алуминиево фолио. Питката се оставя да втаса 90 мин. на стайна температура. Намазва се с разбитото яйце и се слага да се пече 15 мин. в загрята фурна на 220° С и се допича 30 мин. на 190° С или докато добре се зачерви.