Питка с бира и босилек
Почти за всеки празник народната традиция изисква хляб или пита, играеща ролята на езическото жертвено животно, принесено в дар на боговете. Тези пити се носят на полето, с тях се кичат къщи, обори и добитък. Нашата пък е посветена на стопаните. Да ви е сладко!
СъставНеобходими продукти за 1 пита
- 375 г/ 3 ч. ч. брашно
- 3 ч. л. бакпулвер
- 1 к. л. захар
- 1 к. л. сол
- 6 с. л. нарязан пресен широколистен босилек или 1 с.л. сушен
- 1 ч. л. черен пипер
- 375 мл / 1½ ч. ч. бира
Начин на приготвяне
- 1.
В купа се смесват брашното, бакпулверът, захарта, солта, босилекът и пиперът. Прибавя се по малко бирата, за да се получи меко тесто.
- 2.
Тестото се изсипва в намаслена продълговата форма за кекс и се пече 40-50 мин. до готовност. Хлябът се оставя във формата за 5 мин., преди да се извади. Сервира се топъл или студен.
Идея:
Хлябът е чудесен, сервиран с паста от маслини или сушени домати. За различен вкус може де се експериментира с различни видове бира и подправки.