Питка-подкова
Обредните форми на хлябовете за Тодоровден са свързани с коня. Питките са или с формата на животното или като подкова. Важно условие е да са постни, каквато е тази уханна рецепта с орехи и зехтин.
СъставНеобходими продукти за 1 питка
- 500 г брашно
- 10 г прясна мая
- 1 ч. л. мед
- 250 мл хладка вода
- 1 ч. л. сол
- 10 орехови ядки
- 1 с. л. маково семе
-
2 с. л. зехтин
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря със 100 мл хладка вода и меда. Разбърква се с 1 с. л. брашно и се оставя да шупне за 20 мин.
- 2.
Останалото брашно се пресява и се разбърква със солта. В средата се прави кладенче и се сипват маята и останалата вода. Всичко се разбърква с дървена лъжица и се меси, докато тестото стане еластично и престане да лепне по плота. Слага се в намаслена купа да втасва 90 - 120 мин., или докато удвои обема си.
- 3.
Втасалото тесто се сипва на плота, разстила се с ръце и се завива на руло. Оставя се да почине 10 мин. и се разточва и издърпва настрани с ръце, докато достигне дължина 60 см. Слага се в тавичка. Увива се във форма на подкова и се оставя да втаса 60 мин.
- 4.
Фурната се загрява на 210˚ С. На дъното се слага тавичка с 1 ч. ч. вода.
- 5.
Втасалото тесто се нарязва с ножица през 10 см. Отгоре се поставят орехите и се поръсва с мака. Слага се да се пече в загрятата фурна за 20 - 30 мин, докато се зачерви.