Начало За нас Реклама Контакти

Пирожки

Снимка за Пирожки
80
Време за приготвяне: 80 мин. + 6 часа втасване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Не може да има сравнение между печените пирожки от нашата рецепта с класическа руска плънка от гъби и кисело зеле и едноименните сутрешни изделия на родните павилионни пекари, от които щедро се стича мазнина и безлична извара. Изборът е ваш! 

СъставНеобходими продукти за 10 броя

  1. за закваската:
  2. 200 г брашно
  3. 10 г мая
  4. 150 мл вода
  5. за тестото:
  6. 1 ч. ч. брашно
  7. 1 ч. л. сол
  8. 1 ч. л. захар
  9. 1 с. л. масло
  10. ¼ ч. ч. хладка вода
  11. за пълнежа:
  12. 1 с. л. сушени гъби
  13. 1 с. л. масло
  14. 1 с. л. лук, нарязан на ситно
  15. 1 ч. ч. нарязано на тънко кисело зеле
  16. 1 сварено яйце
  17.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За закваската маята се разтваря във водата и се обърква на меко тесто с брашното. Покрива се и се оставя да втаса за 3 часа или от предния ден. Трябва да се надигне и да започне да спада.

  2. 2.

    Пресява се брашното за тестото и се омесва с втасалата закваска, солта, захарта, разтопеното масло и водата. Меси се, докато престане да лепне. Слага се да втасва в купа, покрита с кърпа, като на всеки 30 мин. се премесва за по една минута. Премесва се общо 3 пъти. След това тестото втасва още един час. Общото време за втасване заедно с премесването е 2,5 часа.

  3. 3.

    За плънката гъбите се накисват за 20 мин. в 1 ч. ч. гореща вода и се нарязват на ситно.

  4. 4.

    Лукът се задушава в загрятото масло с лъжица вода, докато омекне, слага се зелето и се разбърква 6-7 мин. Добавят се гъбите и ½ ч. ч. от бульона, в който са киснали. Зелето се вари без капак, докато остане само на мазнина. Добавя се ситно нарязаното яйце и се подправя със сол и пипер на вкус.

  5. 5.

    Тестото се сипва на масата и се разделя на 10 парчета, които се омесват на правилни топки. Оставят се да починат 6 мин. и се разточват на кръгове с дебелина 0,5 см. В центъра на всеки се поставя по 1 с. л. от плънката, краищата се съединяват и пирожките се слагат в тава, застлана с хартия за печене с "шева” надолу. Оставят се да втасат, покрити с фолио за 40 - 60 мин., намазват се с разбито яйце и се пекат във фурна, загрята до 240° С, за 10 мин. Допичат се на 200° С още 10 мин.

  6.  
  7.  

Подходящи типове вина
Февр. 2011
Още подобни рецепти
Коментари