Пирожки
Не може да има сравнение между печените пирожки от нашата рецепта с класическа руска плънка от гъби и кисело зеле и едноименните сутрешни изделия на родните павилионни пекари, от които щедро се стича мазнина и безлична извара. Изборът е ваш!
СъставНеобходими продукти за 10 броя
- за закваската:
- 200 г брашно
- 10 г мая
- 150 мл вода
- за тестото:
- 1 ч. ч. брашно
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. захар
- 1 с. л. масло
- ¼ ч. ч. хладка вода
- за пълнежа:
- 1 с. л. сушени гъби
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. лук, нарязан на ситно
- 1 ч. ч. нарязано на тънко кисело зеле
- 1 сварено яйце
Начин на приготвяне
- 1.
За закваската маята се разтваря във водата и се обърква на меко тесто с брашното. Покрива се и се оставя да втаса за 3 часа или от предния ден. Трябва да се надигне и да започне да спада.
- 2.
Пресява се брашното за тестото и се омесва с втасалата закваска, солта, захарта, разтопеното масло и водата. Меси се, докато престане да лепне. Слага се да втасва в купа, покрита с кърпа, като на всеки 30 мин. се премесва за по една минута. Премесва се общо 3 пъти. След това тестото втасва още един час. Общото време за втасване заедно с премесването е 2,5 часа.
- 3.
За плънката гъбите се накисват за 20 мин. в 1 ч. ч. гореща вода и се нарязват на ситно.
- 4.
Лукът се задушава в загрятото масло с лъжица вода, докато омекне, слага се зелето и се разбърква 6-7 мин. Добавят се гъбите и ½ ч. ч. от бульона, в който са киснали. Зелето се вари без капак, докато остане само на мазнина. Добавя се ситно нарязаното яйце и се подправя със сол и пипер на вкус.
- 5.
Тестото се сипва на масата и се разделя на 10 парчета, които се омесват на правилни топки. Оставят се да починат 6 мин. и се разточват на кръгове с дебелина 0,5 см. В центъра на всеки се поставя по 1 с. л. от плънката, краищата се съединяват и пирожките се слагат в тава, застлана с хартия за печене с "шева” надолу. Оставят се да втасат, покрити с фолио за 40 - 60 мин., намазват се с разбито яйце и се пекат във фурна, загрята до 240° С, за 10 мин. Допичат се на 200° С още 10 мин.