Пиде с млечна разядка
Приготвеният с мая плосък хляб пиде в Турция се яде заедно с различните кебапи, като може да е покрит с плънка от зеленчуци и дори от месо. В не толкова разточителния вариант пидето се сервира с различни разядки.
СъставНеобходими продукти за 16 хлебчета
- за хлебчетата:
- 30 г прясна мая
- 200 мл прясно мляко
- 200 мл вода
- 2 ч. л. сол
- 800 г бяло брашно за тестото
- 100 г брашно за доизмесване
- 4 с. л. зехтин
- 1 с. л. сусам
- 1 ч. л. риган
- за разядката:
- 200 г зряло овче или краве сирене, натрошено
- 500 г цедено кисело мляко
- 2 печени зелени чушки, обелени и нарязани на ситно
- 2 с. л. мента, нарязана
- 2 с. л. магданоз, нарязан
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 4 с. л. орехи, запечени и нарязани
- 4 с. л. зехтин
- 1 ч. л. лимонов сок
Начин на приготвяне
- 1.
За пидетата млякото и водата се смесват и в тях се разтваря маята.
- 2.
Брашното се пресява и се разбърква със солта, в средата му се прави кладенче, сипва се разтворената мая и се омесва меко тесто. Меси се в продължение на 6-7 мин., докато престане да лепне по плота, като се ръси по малко от брашното за доизмесване. Тестото се слага в купа, намазана със зехтин, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса 2 часа.
- 3.
Разделя се на 16 топки, които се сплескват, оставят се да починат 5 мин. и се оформят на дискове. Слагат се върху набрашнена дъска и се покриват с кърпа. Втасват 30 мин.
- 4.
Фурната се загрява на 250° С заедно с чугунена тава, плоча за печене на пица или друга тава с дебело дъно.
- 5.
Втасалите пидета се слагат върху нагорещената повърхност, намазват се със смес от зехтин, сусам и риган и се поръсват с малко морска сол. Пекат се 7-10 мин., докато се зачервят.
- 6.
За разядката всички продукти се смесват и се разбъркват заедно.
- 7.
Топлите хлебчета се сервират с разядката.