Пиде с ароматни подправки
Тънките ароматни турски хлябове са задължителни на всяка местна трапеза и са идеалната компания на многобройните мезета и основни ястия, които се сервират.
СъставНеобходими продукти за 16 хлебчета
- за тестото:
- 200 мл хладка вода
- 30 г прясна мая
- 600 г бяло брашно
- 350 г пълнозърнесто брашно
- 150 мл прясно мляко
- 150 г кисело мляко
- за поръсване:
- 100 мл зехтин
- 1 ч. л. мащерка
- ½ ч. л. майоран
- 1 ч. л. черен и бял сусам
- ½ ч. л. сумак
- 1 ч. л. морска сол
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря във водата, като се добавят 3 с. л. от брашното. Оставя се 10 мин. да се активира.
- 2.
Бялото брашно се пресява и се смесва с пълнозърнестото. В средата се прави кладенче и там се сипват двата вида мляко и втасалата мая. Замесва се меко тесто. Оставя се да втасва около 90 мин, докато си удвои обема.
- 3.
Втасалото тесто се притиска, за да излезе въздухът и се разделя на 16 топки. Всяка се разточва на диск с диаметър 12 см. Покриват се с кърпа и се оставят да втасват 30 мин.
- 4.
През това време фурната заедно с метална тава, поставена в долната една трета, се загрява на вентилатор на максимална мощност.
- 5.
Смесват се зехтинът и подправките. Сместа се намазва върху дисковете и се притискат на няколко места с пръсти. Поръсват се с морска сол. Пидетата се слагат в загрятата тава. Пекат се 5-6 мин., докато се зачервят. Изваждат се да се охладят върху решетка.