Начало За нас Реклама Контакти

Пиде с ароматни подправки

Снимка за Пиде с ароматни подправки
150
Време за приготвяне: 150 минути
II
Степен на трудност - Средна

Тънките ароматни турски хлябове са задължителни на всяка местна трапеза и са идеалната компания на многобройните мезета и основни ястия, които се сервират.

СъставНеобходими продукти за 16 хлебчета

  • за тестото:
  • 200 мл хладка вода
  • 30 г прясна мая
  • 600 г бяло брашно
  • 350 г пълнозърнесто брашно
  • 150 мл прясно мляко
  • 150 г кисело мляко
  • за поръсване:
  • 100 мл зехтин
  • 1 ч. л. мащерка
  • ½ ч. л. майоран
  • 1 ч. л. черен и бял сусам
  • ½ ч. л. сумак
  • 1 ч. л. морска сол

Начин на приготвяне

  • 1.

    Маята се разтваря във водата, като се добавят 3 с. л. от брашното. Оставя се 10 мин. да се активира.

  • 2.

    Бялото брашно се пресява и се смесва с пълнозърнестото. В средата се прави кладенче и там се сипват двата вида мляко и втасалата мая. Замесва се меко тесто. Оставя се да втасва около 90 мин, докато си удвои обема.

  • 3.

    Втасалото тесто се притиска, за да излезе въздухът и се разделя на 16 топки. Всяка се разточва на диск с диаметър 12 см. Покриват се с кърпа и се оставят да втасват 30 мин.

  • 4.

    През това време фурната заедно с метална тава, поставена в долната една трета, се загрява на вентилатор на максимална мощност.

  • 5.

    Смесват се зехтинът и подправките. Сместа се намазва върху дисковете и се притискат на няколко места с пръсти. Поръсват се с морска сол. Пидетата се слагат в загрятата тава. Пекат се 5-6 мин., докато се зачервят. Изваждат се да се охладят върху решетка.
     

Юли 2014
Още подобни рецепти
Коментари