Начало За нас Реклама Контакти

Пиде

Снимка за Пиде
40
Време за приготвяне: 40 мин. + 2,5 часа за втасване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Опитайте този ароматен турски хляб с хумус, с други зеленчукови мезета или с тарама хайвер. В Турция, за компания на ракъ или вино може да послужи и само бяло сирене с вкусно пиде.

СъставНеобходими продукти за 6 броя

  1. 15 г прясна мая
  2. 1 ч. л. захар
  3. 1 ч. ч. хладка вода
  4. 500 г брашно
  5. 1 ч. л. сол
  6. 2 с. л. зехтин
  7. 2 с. л. кисело мляко
  8. 1 разбито яйце
  9. 2 ч. л. сусам и челебитка
  10.  брашно за наръсване
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маята се смесва със захарта и 2 с. л. от водата. Оставя се за 10 мин. на топло.

  2. 2.

    Брашното се пресява и се разбърква със солта. В средата му се прави кладенче, където се сипват маята, зехтинът, млякото и останалата вода. Омесва се тесто. Меси се 8 - 10 мин. върху набрашнен плот, докато стане еластично и престане да лепне. Тестото се слага в купа намазана със зехтин, покрива се с фолио за свежо съхранение и се слага на топло за 2 часа или докато удвои обема си.

  3. 3.

    Тестото се премесва отново за 2-3 мин., разделя се на 4 топки, които се разточват на плоски питки. Натискат се с пръсти, намазват се с яйце и се поръсват със сусам и челебитка. Оставят се да втасат 20 мин. на топло. Пекат се в загрята фурна на 220˚ С.


Подходящи типове вина
Ян. 2011
Още подобни рецепти
Коментари