Пиде
Опитайте този ароматен турски хляб с хумус, с други зеленчукови мезета или с тарама хайвер. В Турция, за компания на ракъ или вино може да послужи и само бяло сирене с вкусно пиде.
СъставНеобходими продукти за 6 броя
- 15 г прясна мая
- 1 ч. л. захар
- 1 ч. ч. хладка вода
- 500 г брашно
- 1 ч. л. сол
- 2 с. л. зехтин
- 2 с. л. кисело мляко
- 1 разбито яйце
- 2 ч. л. сусам и челебитка
-
брашно за наръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се смесва със захарта и 2 с. л. от водата. Оставя се за 10 мин. на топло.
- 2.
Брашното се пресява и се разбърква със солта. В средата му се прави кладенче, където се сипват маята, зехтинът, млякото и останалата вода. Омесва се тесто. Меси се 8 - 10 мин. върху набрашнен плот, докато стане еластично и престане да лепне. Тестото се слага в купа намазана със зехтин, покрива се с фолио за свежо съхранение и се слага на топло за 2 часа или докато удвои обема си.
- 3.
Тестото се премесва отново за 2-3 мин., разделя се на 4 топки, които се разточват на плоски питки. Натискат се с пръсти, намазват се с яйце и се поръсват със сусам и челебитка. Оставят се да втасат 20 мин. на топло. Пекат се в загрята фурна на 220˚ С.