Печено сирене с грах
Изключително лесна за приготвяне рецепта, в която се залага на класическата комбинация от сирене, яйца и домати. Тя обаче е обогатена с пресен лук и грах, които придават на ястието свежест и завършеност.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г биволско или овче сирене
- 4 с. л. зелен грах
- 3 червени домата
- 100 г краве масло
- 4 яйца
- 100 мл газирана вода
- 2 стръка пресен лук, нарязан на ситно
- ½ ч. л. червен пипер
- 2 с. л. нарязан магданоз
- 4 пъдпъдъчи яйца, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Сиренето се нарязва на филии с дебелина 1 см и се слага в пръстен съд, намазан с масло. Върху него се поставят грахът и нарязаните на колелца домати, разпределя се останалото масло, захлупва се с капак и се слага във фурната на 190°С за 10 мин.
- 2.
Яйцата се разбиват с газираната вода и пресния лук и се изливат върху сиренето. Отгоре се чуква по едно пъдпъдъче яйце. Отново се поставя капакът и ястието се запича, докато се стегне. Поръсва се с червен пипер и пресен магданоз и се поднася.