Начало За нас Реклама Контакти

Печени яйца по провансалски

Снимка за Печени яйца по провансалски
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Œufs cocotte à la provençale са солидна закуска или лек обяд  Изборът е ваш, а ние гарантираме, че и в двата случая ще сте доволни.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 500 г обелени домати
  2. 1 щипка риган
  3. 3 с. л. масло
  4. 1 глава лук, ситно нарязана
  5. 2 с. л. заквасена сметана
  6. 8 кокоши или 12 пъдпъдъчи яйца
  7. 2 с. л. магданоз и босилек, ситно нарязани
  8. 4 с. л. настърган грюер или кашкавал
  9.  сол и пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Доматите се нарязват на ситно. С половината масло се намазват топлоустойчиви купички или гювечета. Останалото масло се загрява и лукът се слага в него да се зачерви на умерен огън.

  2. 2.

    Добавят се доматите и риганът. Посоляват се на вкус и се оставят да поврат около 10 мин., като се разбъркват от време на време.

  3. 3.

    Доматеният сос се смесва със сметаната и се разпределя в купичките. Върху него се чукват по 2 кокоши или по 3 пъдпъдъчи яйца и се поръсват с магданоза и босилека, разбъркани с грюера. Запичат се 15 мин. във фурна, загрята на 180˚ С.
     


Подходящи типове вина
Септ. 2013
Още подобни рецепти
Коментари