Печени яйца по провансалски
Œufs cocotte à la provençale са солидна закуска или лек обяд Изборът е ваш, а ние гарантираме, че и в двата случая ще сте доволни.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г обелени домати
- 1 щипка риган
- 3 с. л. масло
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 2 с. л. заквасена сметана
- 8 кокоши или 12 пъдпъдъчи яйца
- 2 с. л. магданоз и босилек, ситно нарязани
- 4 с. л. настърган грюер или кашкавал
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Доматите се нарязват на ситно. С половината масло се намазват топлоустойчиви купички или гювечета. Останалото масло се загрява и лукът се слага в него да се зачерви на умерен огън.
- 2.
Добавят се доматите и риганът. Посоляват се на вкус и се оставят да поврат около 10 мин., като се разбъркват от време на време.
- 3.
Доматеният сос се смесва със сметаната и се разпределя в купичките. Върху него се чукват по 2 кокоши или по 3 пъдпъдъчи яйца и се поръсват с магданоза и босилека, разбъркани с грюера. Запичат се 15 мин. във фурна, загрята на 180˚ С.