Печени ньоки
Винаги е интересно да се разчупват стереотипите. Печенето на фурна не е обичайният начин за приготвяне на ньоки, но пък така ястието става особено ароматно, по-пикантно и изобщо „по-печено”.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г грис от твърда пшеница
- 1 л прясно мляко
- 100 г масло
- 4 жълтъка
- 100 г пармиджано или кашкавал
- 1 щипка индийско орехче
- 1 ч. л. мащерка
- 1 щипка риган
- 200 г горгонзола или синьо сирене
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Млякото се слага да заври заедно с маслото, сол на вкус и индийското орехче. Сипва се постепенно грисът при непрекъснато разбъркване. Вари се около 6-7 мин. на слаб огън, като се разбърква непрекъснато. Сваля се от огъня.
- 2.
Добавят се жълтъците и пармиджаното. Сипва се в намаслена тавичка на слой с дебелина 1 см. Охлажда се и се реже на кръгчета или други форми.
- 3.
Подреждат се в тавичка, поръсват се със синьото сирене и се запичат, докато добре се зачервят. Поднасят се като гарнитура към месо или самостоятелно, с прясна салата.