Печени картофи със спанак
Спанакът и картофите са добри приятели в тази ранно-пролетна рецепта от Ловешкия край, а сиренето и какшкавалът някак съвсем естествено стават важна част от листно-грудковата компания.
СъставНеобходими продукти за 4
- 1,250 кг картофи
- 1 кг спанак или коприва
- 1 скилидка чесън
- 4 с. л. олио
- ½ ч. ч натрошено сирене
- ½ ч. ч настърган кашкавал
- 1½ ч. ч прясно мляко
- 3 яйца
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се сваряват, обелват се и се настъргват на едро ренде.
- 2.
Спанакът се почиства, измива се и се обръща да завехне в сгорещеното олио с чесъна. Леко се посолява на вкус.
- 3.
Картофите се разбъркват със сиренето и кашкавала.
- 4.
Яйцата се разбиват с млякото, подправят се със сол и пипер.
- 5.
Картофената смес се разбърква с яйчната. Половината се сипва да се пече в тавичка, намазана с масло, отгоре се слага спаначената смес, а върху нея останалата картофена. Пече се в умерена фурна, докато се зачерви. Гарнира се с пресни домати, извара и нарязан на ситно копър.