Печена супа с лук и доматчета с царевични палачинки
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г лук, нарязан на полумесеци
- 600 г чери доматчета, срязани на половини
- 4 с. л. зехтин
- 4 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 л зеленчуков бульон
- 2 с. л. нарязан босилек или магданоз
- сол и черен пипер на вкус
- за палачинките:
- 1 ч. ч. брашно
- 1 с. л. бакпулвер
- ⅓ ч. л. сол
- 2 ч. ч. царевица от консерва
- 200 мл прясно мляко
- 2 яйца
- 4 с. л. зехтин
- 100 г пармезан или кашкавал
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се слага в тавичка, разбърква се със зехтина и се посолява леко. Слага се във фурна, загрята на 220° С, за 20 мин., като се разбърква веднъж.
- 2.
В тавата се добавят доматчетата и чесънът, разбъркват се и се запичат още 15 мин.
- 3.
В тенджера се слага да заври бульонът. Добавят се запечените зеленчуци и се оставят да покъкрят 10 мин. Подправя се със сол и пиер на вкус.
- 4.
През това време се приготвят палачинките. Половината царевица се пасира грубо заедно с млякото. Брашното се пресява с бакпулвера и солта. Яйцата се разбиват със зехтина. Към брашното се добавят яйцата и царевичната смес, като не се прекалява с бъркането. От сместа се сипва по лъжица в загрят тиган с незалепващо покритие, леко намазан със зехтин. Палачинките се изпичат от двете страни. Още горещи се поръсват с настъргания пармезан и се сервират със супата.