Павлова с лимонов крем и горски плодове
Класическият десерт „Павлова“ е традиционен за Нова Зеландия и Австралия – двете страни спорят за авторството му, но се знае, че е създаден в чест на руската балерина Анна Павлова по време на турнето й през 1920 г. в онзи край на света. Безспорно нежният сладкиш на целувчена основа, който в нашата версия е с лимонов крем и уханни горски плодове, е достоен за всяка прима, но също и за всеки ценител на фините сладки творения.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 6 белтъка
- 200 г фина кристална захар
- 1 ч. л. винен оцет
- 1 ч. л. вряща вода
- 1 ч. л. ванилена захар
- 1 с. л. нишесте
- за лимоновия крем:
- 6 жълтъка
- 175 г фина кристална захар
- 150 мл лимонов сок
- 1 ч. л. лимонова кора, фино настъргана
- 125 г студено масло, нарязано на кубчета
- за гарниране:
- 1 праскова, пресни горски плодове, ядливи цветя, бита сметана
-
разтопен термокувертюр от
Начин на приготвяне
- 1.
Белтъците и захарта се разбиват с миксер на висока скорост. Добавят се оцетът и врящата вода. Щом сместа се сгъсти добре, се слагат ванилената захар и нишестето, като се пресяват със сито директно в сместа. Разбъркват се кратко с шпатула.
- 2.
Целувчената смес се шприцова или се сипва с лъжица на 6 гнезда върху хартия за печене. Пече се във фурна, загрята на 120° С, 60 - 80 мин. или докато се втвърди и леко порозовее отвън, но остане сочно отвътре.
- 3.
За крема жълтъците се разбиват със захарта до пухкав жълт крем. Добавя се сокът от лимоните и лимоновата кора и сместа се слага на водна баня. Разбърква се, докато се сгъсти. Слага се щипка сол и веднага се дръпва от огъня. Добавят се кубчетата студено масло и се разбъркват, докато се разтопят. Охлажда се и се слага се в хладилника.
- 4.
Кувертюрът се разтопява, слага се в корнет от хартия за печене и се шприцова върху хартия за печене в произволни форми. Охлажда се и се слага в хладилника.
- 5.
Преди поднасяне изпечените основи се пълнят с лъжица лимонов крем, лъжица бита сметана и се украсяват с разтопения кувертюр, резени праскови, горски плодове и цветя.