Патладжан бюрек
Чушките и тиквичките може да са оригиналните съставки на пържените зеленчукови бюреци, но патладжаните са им достойна конкуренция.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 3 средни патладжани
- 150 мл олио
- 200 г сирене
- 100 г пушен кашкавал, настърган
- 4 яйца
- 100 г брашно
- 50 г галета
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се нарязват по дължина на тънки филии. Заливат се с 2 л студена вода и 3 с. л. морска сол. Оставят се да постоят 20 мин., измиват се и се подсушават. Намазват се с олио и се пекат около 15 мин. на 220° С, докато се зачервят.
- 2.
Сиренето се натрошава и се разбърква с едно яйце и кашкавала.
- 3.
Слепват се по два резена патладжан, като помежду им се слага от плънката.
- 4.
Слепените патладжани се топват последователно в брашно, в останалите разбити яйца и в галета и се пържат до златисто. Ако плънката изглежда течна, може да се сложат 5 мин. във фурната на 180° С. Поднасят се с кисело мляко и сезонна салата.