Начало За нас Реклама Контакти

Пататник в кора

Снимка за Пататник в кора
100
Време за приготвяне: 100 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Планинската храна из целия свят си прилича - мощна,с малко продукти и носеща достатъчно живец, за да се справиш с по-тежките географски особености. Такъв е и този родопски пататник - семпъл, щедър и здраво стъпил на земята.

СъставНеобходими продукти за 10

  1. за кората:
  2. 1 ч. ч. брашно
  3. 1 яйце
  4. ½ ч. л. сол
  5. 1 с. л. студена вода
  6. за плънката:
  7. 800 г картофи
  8. 1 стрък праз, нарязан на ситно
  9. 1 ч. ч. кисело мляко
  10. 2 яйца
  11. 200 г натрошено сирене
  12. 1 ч. л. черен пипер
  13. 2 с. л. нарязан пресен джоджен
  14. 1-2 с. л. масло

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се пресява в купа, в средата му се прави кладенче и в него се слагат яйцето и водата. Замесва се средно меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя за почине 20 мин.

  2. 2.

    През това време се сваряват картофите, обелват се и се настъргват на едро ренде.

  3. 3.

    Яйцата се разбиват с млякото, прибавят се към картофите, разбъркват се с праза и яйцето. Слагат се подправките. Посолява се на вкус.

  4. 4.

    Тестото се разточва на тънка кора върху добре набрашнена повърхност. Тавичка за печене се намазва обилно с масло и дъното се покрива с кората. Краищата й се оставят да висят навън. Изсипва се картофената смес и краищата се подвиват. Отгоре се слагат малки бучици от маслото.

  5. 5.

    Пататникът се пече около 40 мин. на 180° С, докато хубаво се зачерви.
     


Подходящи типове вина
Септ. 2010
Още подобни рецепти
Коментари