Пататник в кора
Планинската храна из целия свят си прилича - мощна,с малко продукти и носеща достатъчно живец, за да се справиш с по-тежките географски особености. Такъв е и този родопски пататник - семпъл, щедър и здраво стъпил на земята.
СъставНеобходими продукти за 10
- за кората:
- 1 ч. ч. брашно
- 1 яйце
- ½ ч. л. сол
- 1 с. л. студена вода
- за плънката:
- 800 г картофи
- 1 стрък праз, нарязан на ситно
- 1 ч. ч. кисело мляко
- 2 яйца
- 200 г натрошено сирене
- 1 ч. л. черен пипер
- 2 с. л. нарязан пресен джоджен
- 1-2 с. л. масло
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява в купа, в средата му се прави кладенче и в него се слагат яйцето и водата. Замесва се средно меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя за почине 20 мин.
- 2.
През това време се сваряват картофите, обелват се и се настъргват на едро ренде.
- 3.
Яйцата се разбиват с млякото, прибавят се към картофите, разбъркват се с праза и яйцето. Слагат се подправките. Посолява се на вкус.
- 4.
Тестото се разточва на тънка кора върху добре набрашнена повърхност. Тавичка за печене се намазва обилно с масло и дъното се покрива с кората. Краищата й се оставят да висят навън. Изсипва се картофената смес и краищата се подвиват. Отгоре се слагат малки бучици от маслото.
- 5.
Пататникът се пече около 40 мин. на 180° С, докато хубаво се зачерви.