Начало За нас Реклама Контакти

Пататник на тиган

Снимка за Пататник на тиган
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - бира

По разбираеми причини картофът е един от най-почитаните продукти в родопския край, но няма никакво съмнение, че пататникът е ястието, в което той се изявява блестящо. В случай че досега не сте имали шанса да опитате този чудесен регионален специалитет, възползвайте се от нашата изпитана рецепта.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 кг картофи
  • 2 глави лук, настъргани
  • яйца
  • 1 ч. л. сушен джонджен
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 50 мл олио
  • 50 г краве масло
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Картофите се обелват и се настъргват на едро ренде. Посоляват се и се слагат да се отцедят добре. Изстискват се от отделения сок.

  2. 2.

    Картофите се смесват с лука, яйцата, джоджена и пипера.

  3. 3.

    В тиган се сгорещяват половината от маслото и олиото. Половината или 1/3 от картофената смес се разстила на пласт с дебелина 1 см. Пече се на средно силен огън, докато се зачерви. Пататникът се обръща внимателно върху капак или плоска чиния. В тигана се сгорещява останалата мазнина и пататникът се връща да се зачерви и от другата страна. Същото се повтаря и с другите части.

  4. 4.

    Поднася се горещ с кисело мляко.


Ян. 2009
Още подобни рецепти
Коментари