Пататник на тиган
По разбираеми причини картофът е един от най-почитаните продукти в родопския край, но няма никакво съмнение, че пататникът е ястието, в което той се изявява блестящо. В случай че досега не сте имали шанса да опитате този чудесен регионален специалитет, възползвайте се от нашата изпитана рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг картофи
- 2 глави лук, настъргани
- 3 яйца
- 1 ч. л. сушен джонджен
- 1 ч. л. червен пипер
- 50 мл олио
- 50 г краве масло
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се обелват и се настъргват на едро ренде. Посоляват се и се слагат да се отцедят добре. Изстискват се от отделения сок.
- 2.
Картофите се смесват с лука, яйцата, джоджена и пипера.
- 3.
В тиган се сгорещяват половината от маслото и олиото. Половината или 1/3 от картофената смес се разстила на пласт с дебелина 1 см. Пече се на средно силен огън, докато се зачерви. Пататникът се обръща внимателно върху капак или плоска чиния. В тигана се сгорещява останалата мазнина и пататникът се връща да се зачерви и от другата страна. Същото се повтаря и с другите части.
- 4.
Поднася се горещ с кисело мляко.