Паниран праз със сос беарнез
Идеята за паниран праз може и да ви изглежда малко по-смела, но ви уверяваме, че няма да сбъркате, ако изпробвате тази рецепта. А сосът към ястието е изумително подходящ, така че не си го спестявайте.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 6 стръка праз
- 2 яйца
- 4 с. л. брашно
- 1 ч. ч. галета
- 1 с. л. мак
- 1 ч. л. кимион или ким на зърна
- 2 с. л. фъстъчено олио
- 4 с. л. слънчогледово олио
- за сос беарнез:
- 6 зърна черен пипер
- ½ глава лук, нарязана на ситно
- 2 с. л. пресен естрагон или 1 ч.л. сушен
- 3 с. л. винен оцет
- 3 жълтъка
- 200 г студено краве масло, нарязано на кубчета
- сол на вкус
- кайенски пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Сосът се приготвя, като се слагат да се сварят черният пипер, лукът, естрагонът и оцетът. Варят се, докато течността се редуцира наполовина, след което се прецежда.
- 2.
Жълтъците се разбиват с редуцираната смес на водна баня, докато се сгъстят.
- 3.
Прибавят се кубчетата студено масло, като сосът се разбива непрекъснато до пълното им поемане.
- 4.
Празът се почиства и се нарязва на парчета, дълги по 5 см. Слага се за 8 мин. да се подвари във вряща подсолена вода. След това се подсушава.
- 5.
Всяко парченце праз се потопява в брашно, след това в разбитите яйца и накрая в смес от галета, кимион и мак. Пържат се в загрятата мазнина, докато се зачервят. Сервират се със соса.