Начало За нас Реклама Контакти

Панетоне с бял шоколадов сос с ягоди

Снимка за Панетоне с бял шоколадов сос с ягоди
100
Време за приготвяне: 100 минути + 3,5 часа за втасване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Какво е любовта? Чудеса естествено! Като например известния в цял свят милански козунак панетоне. Според една легенда той е дело на влюбения до уши сладкарски чирак Антонио, който измислил рецептата, за да впечатли дамата на своето сърце. Госпожицата обаче явно не била много дискретна, защото много скоро целият град научил за вкуснотията и всички се наредили на опашка пред фурната, където Антонио работел над нощвите. И млади, и стари искали да похапнат Pane di Antonio, т.е. хляба на Антонио, защото ефектът бил поразителен. Малко след като била преглътнала първата хапка, въпросната млада дама, за която била всъщност цялата галимация, казала "да". Та ако и на вас ви се хапва истинско панетоне с много плодове, бял шоколадов крем и ягоди, но нямате път към Милано тия дни, това е вашата рецепта. 

СъставНеобходими продукти за 1 козунак

  • за тестото:
  • 400 г бяло брашно за тестото
  • 100 -1 50 г брашно за измесването
  • 15 г прясна мая
  • 150 г меко масло
  • 120 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • 2 жълтъка
  • 6 с. л. захар
  • ½ ч. л. сол
  • 1 ч. л. лимонова есенция, по желание
  • 100 г озахарени портокалови корички
  • 100 г тъмни стафиди
  • 100 г смесени сушени плодове - ягоди, череши, кайсии
  • 2 с. л. масло за намазване на тестото
  • за соса:
  • 200 г заквасена сметана
  • 1 с. л. захар
  • 100 г бял шоколад
  • 2 с. л. конфитюр от ягоди
  • 1 ч. л. коняк или ром
  • 100 г пресни ягоди

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното за тестото се пресява в голяма купа. Слага се солта. Прави се кладенче. Маята се разтваря в половината прясно мляко. Слага се в кладенчето. Прибавят се целите яйца и останалото мляко. Забърква се с достатъчно брашно на гъста каша. Поръсва се с малко от останалото брашно. Оставя се на топло да втаса за 30 мин.

  2. 2.

    Прибавят се жълтъците и захарта и се объркват с втасалото тесто. Прибавя се мекото масло. Меси се 5 мин. върху набрашнена повърхност, докато стане еластично и гладко. Слага се в намаслена купа, покрива се с намаслено фолио и се оставя да втаса на топло за 2 часа, докато си удвои обема.

  3. 3.

    Тестото се премесва върху набрашнена повърхност. Прибавят се в него портокаловата кора, сушените плодове и стафидите. Оформя се на топка.

  4. 4.

    Форма за торта се покрива с хартия за печене. По стените се прави борд от хартията, който да стърчи поне 7 см от ръба. Тестото се слага във формата. Покрива се и се оставя за втаса около 1 час, но на стайна температура. Тестото може да се сложи и в дълбока тенджера с диаметър 20 см, с метални дръжки, която е добре намазана с масло.

  5. 5.

    Когато втаса, тестото се намазва с маслото, срязва се на кръст по средата и се слага да се пече в загрята фурна на 190° С. След 20 мин. температурата се намалява на 180° С. Отново се намазва с масло. Пече се още 25 мин. Охлажда се във формата 5-10 мин., изважда се и се доохлажда върху решетка.

  6. 6.

    Сметаната се загрява със захарта, прибавя се начупеният на парченца шоколад. Щом се разтопи, се сваля от огъня. Охлажда се.

  7. 7.

    Половината от получения сос се намазва върху тортата. Конфитюрът се слага на огъня да се разтопи с алкохола, щом се поохлади, се пасира и се слага във фунийка от хартия за печене и се шприцова на спирала върху белия сос. С шишче се прави паяжина.

  8. 8.

    Ягодите се нарязват на парченца. Всяко парче от сладкиша се сервира с парченца ягоди и топка сладолед или бита сметана.


Галерия
Подходящи типове вина
Ян. 2011
Още подобни рецепти
Коментари