Палачинкова торта
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за палачинките:
- 4 яйца
- 500 мл прясно мляко
- 1½ ч. ч. брашно
- ½ ч. л. сол
- 50 г масло
- за ягодовия крем:
- 800 г пресни ягоди
- 1 с. л. лимонов сок
- 100 г захар
- 1½ с. л. желатин
- за белия крем:
- 250 г обезсолено сирене
- 3 с. л. пудра захар
- 3 с. л. заквасена сметана
- 1 с. л. мастика
- за гарниране:
- 100 г разтопен бял шоколад
- стръкчета мента, цели ягоди и сладолед
Начин на приготвяне
- 1.
Палачинките се приготвят, като се разбиват заедно яйцата, солта и брашното. Прибавя се млякото на струйка, при непрекъснато разбиване. Тестото се оставя да постои 30 мин.
- 2.
През това време се приготвят двата крема. Отделят се 7-8 от ягодите и се нарязват на филийки, а останалите се пасират. Прибавят се захарта и лимоновият сок. Желатинът се накисва в ½ ч. ч. студена вода за 1 мин. и се разтопява на водна баня. Прибавя се към ягодите.
- 3.
Разбиват се всички съставки за белия крем.
- 4.
В намаслен тиган се изпичат палачинките. Продълговата форма за кекс се облича с прозрачно фолио. Дъното се покрива с палачинки, които се застъпват, а краищата им се оставят да висят от ръбовете на формата.
- 5.
Намазва се тънък слой бял крем, напръсква се с разтопения бял шоколад и се слага слой ягодов крем. Поставят се резените ягоди. Покрива се с ред палачинки и така всички смеси се редуват, докато свършат. Отгоре се слага ред палачинки и висящите краища се загъват навътре.
- 6.
Тортата се поставя да постои в хладилника 3-4 часа. Обръща се върху чиния, отлепва се фолиото и се гарнира с пудра захар, мента, цели ягоди, сладолед или бита сметана.