Начало За нас Реклама Контакти

Палачинкова торта

Снимка за Палачинкова торта
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Палачинките са идеалната закуска, а също и десерт, но когато се правят у дома, винаги са цяла купчина, която съвсем логично може да превърнем в торта с аромат на ягоди и анасон.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за палачинките:
  • 4 яйца
  • 500 мл прясно мляко
  • 1½ ч. ч. брашно
  • ½ ч. л. сол
  • 50 г масло
  • за ягодовия крем:
  • 800 г пресни ягоди
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 100 г захар
  • 1½ с. л. желатин
  • за белия крем:
  • 250 г обезсолено сирене
  • 3 с. л. пудра захар
  • 3 с. л. заквасена сметана
  • 1 с. л. мастика
  • за гарниране:
  • 100 г разтопен бял шоколад
  •  стръкчета мента, цели ягоди и сладолед

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Палачинките се приготвят, като се разбиват заедно яйцата, солта и брашното. Прибавя се млякото на струйка, при непрекъснато разбиване. Тестото се оставя да постои 30 мин.

  2. 2.

    През това време се приготвят двата крема. Отделят се 7-8 от ягодите и се нарязват на филийки, а останалите се пасират. Прибавят се захарта и лимоновият сок. Желатинът се накисва в ½ ч. ч. студена вода за 1 мин. и се разтопява на водна баня. Прибавя се към ягодите.

  3. 3.

    Разбиват се всички съставки за белия крем.

  4. 4.

    В намаслен тиган се изпичат палачинките. Продълговата форма за кекс се облича с прозрачно фолио. Дъното се покрива с палачинки, които се застъпват, а краищата им се оставят да висят от ръбовете на формата.

  5. 5.

    Намазва се тънък слой бял крем, напръсква се с разтопения бял шоколад и се слага слой ягодов крем. Поставят се резените ягоди. Покрива се с ред палачинки и така всички смеси се редуват, докато свършат. Отгоре се слага ред палачинки и висящите краища се загъват навътре.

  6. 6.

    Тортата се поставя да постои в хладилника 3-4 часа. Обръща се върху чиния, отлепва се фолиото и се гарнира с пудра захар, мента, цели ягоди, сладолед или бита сметана.
     


Подходящи типове вина
Юни 2011
Още подобни рецепти
Коментари